148

Harry Mens: Paars is werk van Joodse kongsi

[Update 8:52] Centraal Joods Overleg noemt uitspraken 'onacceptabel' ... VVD'er Boekestijn laat suggestieve opmerking onweersproken

In zijn programma Business Class, dat wordt uitgezonden door de commerciële zender RTL, stelde presentator Harry Mens zondagochtend dat Paars het werk is van een ‘Joodse kongsi’.


Letterlijk zegt Harry Mens in de uitzending:

Nou even verder: Uri Rosenthal die voorzitter is van de Eerste Kamer van de VVD, ik heb in de aanloop naar de verkiezingen het niet willen gebruiken maar ik heb in de wandelgangen toen gehoord dat hij een soort lobby had opgetuigd met Asscher (de plaatsvervangend burgemeester, red. Joop) uit Amsterdam en Asscher op zijn beurt weer met Cohen, zijn alledrie joodse mensen, en dat ze toch met elkaar een kongsi hebben gevormd om naar Paars toe te gaan.

Een kongsi (of: kongsie) is de negatief bedoelde term voor een club die er op uit is voor zichzelf een voordeel te behalen. 

Zijn gast, de VVD’er en ex-Kamerlid Aren-Jan Boekestijn, weersprak of bekritiseerde de suggestie van Mens niet. Hij constateerde alleen dat Rosenthal volgens hem graag net als Rutte een rechtse coalitie wil.

Op Twitter werd Boekestijn  door kijkers aangesproken. Zo schreef Roelf Jan Duijn:

Vreemde suggestie van Harry Mens over ‘joodse kongsi’ van Rosenthal, Cohen en Asscher. Je ging er niet op in: waarom niet?

Boekestijn antwoordde slechts met: ‘Ik geloof er niet in.”

Update 8:52 De uitlatingen die Harry Mens deed over een samenzwering van joden om tot een paars kabinet te komen zijn onacceptabel. Dat stelt het Centraal Joods Overleg maandag. Het overleg heeft Mens uitgenodigd voor een gesprek.

Geef een reactie

Laatste reacties (148)