Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hartinfarcten steeds minder vaak fataal

  •  
11-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hartaanval.jpg
Doden door acuut infarct gehalveerd door verbeterde medicijnen, behandeling en toename reanimatievaardigheden
Vorig jaar was een acuut hartinfarct nog verantwoordelijk voor de dood van 6195 Nederlanders, maar in het jaar 2000 waren dat er nog twee keer zo veel. Het aantal doden door zo’n acuut infarct daalt doordat de behandeling en de medicijnen zijn verbeterd.
In de jaren 90 waren hartinfarcten nog jaarlijks verantwoordelijk voor zo’n 15.000 fataliteiten. Naast het feit dat de medische wetenschap sindsdien vooruitgang heeft geboekt, zorgt betere begeleiding na een eerste infarct ook voor een verbeterde prognose. Daarnaast kunnen steeds meer mensen reanimeren, wat belangrijk is omdat mensen overal zo maar een infarct kunnen krijgen.
             
395241000_68fd86f260
Victor Umans is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) en arts bij het Medisch Centrum Alkmaar tegen Elsevier :
Wie op straat een infarct krijgt en neervalt heeft een slechte prognose. Daarom willen we meer mensen leren te reanimeren.
cc-foto: ghandiji40  en La Minerve

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.