Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Hartpatiënten in gevaar door frauduleus onderzoek'

  •  
14-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Flickr_Operatie_FrancisBonte_300
Zo'n honderd mensen zouden jaarlijks onnodig overlijden
Hartpatiënten in Europa zijn in gevaar gebracht doordat artsen in de weken rond de operatie bètablokkers voorschreven terwijl dat niet hoefde. De artsen volgden een Europese richtlijn die steunt op frauduleus onderzoek van de Nederlandse internist Don Poldermans. Dat schrijven Britse hartwetenschappers van het toonaangevende Londense Imperial College in de Nederlandse editie van het vakblad BMJ.
Uit het onderzoek van de Britten blijkt dat het gebruik van bètablokkers de sterftekans (van 1,2 procent) niet verlaagt, zoals de richtlijn beweert, maar met 27 procent verhoogt. De onderzoekers willen de Europese richtlijn, die sinds 2009 van kracht is, dan ook zo snel mogelijk weg hebben.
Nederlandse cardiologen zich realiseren dat er een probleem is met de richtlijn, schrijft de Volkskrant. Toen de fraude van Poldermans werd ontdekt heeft de Nederlandse cardiologenvereniging direct aan de bel getrokken bij de collega’s de Europese beroepsvereniging. Onduidelijk is hoeveel Nederlandse patiënten zijn behandeld volgens de richtlijn. Als de uitkomsten van het Britse onderzoek op Nederland worden toegepast, zouden er jaarlijks ruim honderd mensen onnodig overlijden door toepassing van de richtlijn.
De Europese Vereniging voor Cardiologie (ESC) heeft tot nog toe alleen een waarschuwing geplaatst op de website, waarin staat dat artsen het gebruik van bètablokkers niet als standaard moeten beschouwen maar per patiënt moeten bekijken. De vader van de richtlijn Poldermans zegt tegenover de Volkskrant dat de gegevens uit zijn onderzoek nog altijd overeind staan.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.