Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Harvey Weinstein huurde detectives in om slachtoffers onder druk te zetten

  •  
07-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
23039979513_630ee61827_k
De van meerdere aanrandingen en verkrachtingen beschuldigde filmproducent Harvey Weinstein huurde in 2016 een team van privédetectives in om alle vrouwen op te sporen die hem in diskrediet wilden brengen en om informatie over hen te verzamelen. Dat schrijft The New Yorker. Met de verzamelde informatie wilde Weinstein de slachtoffers onder druk zetten en de vrouwen te laten zwijgen.
The New Yorker sprak zeven mensen die direct betrokken waren bij het door Weinstein ingestelde onderzoek. Firma’s die Weinstein inhuurde waren onder andere een van de grootste firma’s voor bedrijfsinformatie ter wereld Kroll, en Black Cube. Dat laatste bedrijf wordt gerund door voormalige officieren van de Israëlische geheime dienst Mossad.
Weinstein, die inmiddels door meer dan zestig vrouwen wordt beschuldigd, variërend van seksuele intimidatie tot verkrachting, wilde voorkomen dat al die aanklachten in de openbaarheid zouden komen. Een van de voornaamste doelwitten van Weinstein was actrice Rose McGowan, die de producent ervan beschuldigt haar verkracht te hebben.
Twee detectives zochten contact met McGowan terwijl zij zich als iemand anders voordeden. Een van hen pretendeerde een vrouwenrechtenactiviste te zijn en wist zo te achterhalen met welke journalist McGowan had gesproken. Die journalist werd vervolgens door de nep-activist uitgenodigd om deel te nemen aan een anti-discriminatiecampagne om de journalist zo in de gaten te kunnen houden.
Weinstein zou daarnaast andere journalisten hebben gevraagd om informatie te verzamelen waarmee hij de vrouwen die een aanklacht wilden indienen in diskrediet kon brengen. Een van hen zou Dylan Howard zijn, werkzaam bij American Media Inc (AMI) en uitgever van National Enquirer. Volgens The New Yorker heeft Howard gehoor gegeven aan het verzoek. Volgens Howard zelf was dat omdat hij samenwerkte met Weinstein in een tv-productie en om die reden de belangen van AMI moest beschermen.
In totaal is Weinstein bijna een jaar bezig geweest met zijn onderzoeken, met als voornaamste doel de publicaties te voorkomen. Dat mislukte. In oktober bracht The New York Times het eerste verhaal naar buiten, waarop The New Yorker en andere media nog meer verhalen aan het licht brachten. Inmiddels lopen er zowel in Los Angeles als New York en ook in Londen onderzoeken naar de aanklachten tegen Weinstein.
Volgens een woordvoerder van Weinstein is het verhaal van The New Yorker nergens op gebaseerd. Zij noemt het ‘onzin dat wie ook, wanneer ook, werd benaderd of het zwijgen werd opgelegd.’
Bronnen: AD , Villamedia / cc-foto: Thomas Hawk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.