Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Havo's weigeren vmbo-scholieren ondanks diploma

  •  
14-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
screenshot_ombudsman_havo2.jpg
[Video De Ombudsman] 94 Procent van de havo’s stelt aanvullende eisen naast het vmbo-TL-diploma
Honderden vmbo-scholieren wordt jaarlijks de toegang tot het havo geweigerd, terwijl ze over een geldig diploma beschikken. Zij worden de dupe van aanvullende eisen die havo’s stellen aan vmbo-scholieren die willen doorstromen. Dat meldt het VARA-programma De Ombudsman vrijdagavond.
De wet op het voortgezet onderwijs schrijft voor dat de Theoretische Leerweg (het hoogste niveau van het vmbo) leerlingen moet voorbereiden op het havo. Maar in de praktijk werpen scholen allerlei blokkades op voor vmbo-scholieren die willen doorleren op het havo.
In De Ombudsman komen leerlingen aan het woord die het afgelopen schooljaar hun vmbo-TL-diploma hebben gehaald. Toen ze kenbaar maakten naar het havo te willen, kregen ze van hun school nul op het rekest. Ze voldeden niet aan de normen om tot het havo te worden toegelaten. Ook andere scholen in de buurt verleenden hen geen toegang.
Uit onderzoek van het Expertisecentrum Beroepsonderwijs (ECBO) blijkt dat 94 procent van de havo’s aanvullende eisen stelt naast het vmbo-TL-diploma. Zij vragen bijvoorbeeld een cijfergemiddelde van een 6,5 of een 7 en soms zelfs een 8. Ook wordt het oordeel van de mentor en docenten of het vakkenpakket van de scholier in kwestie meegewogen.
Lees meer op de website van De Ombudsman

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.