2

HBO-raad zet langstudeerboete terug op politieke agenda

Raad wil meer ruimte voor aanvullende beurs voor lagere inkomensgroepen

De HBO-raad wil dat de politiek zich nog een keer buigt over de langstudeerboete. Voorzitter De Graaf beseft dat een leenstelsel onvermijdelijk is, maar vindt dat een studielening minima te veel afschrikt voor het hoger onderwijs.

De HBO-raad was eerst tegen de langstudeerboete en stemde in met het leenstelsel. Drie weken na het afschaffen van de boete, wil de raad toch kijken of er meer ruimte gevonden kan worden voor een aanvullende beurs voor studeren uit lage inkomensgezinnen.

De Graaf op de website van de HBO-raad:

Eventuele andere maatregelen bijvoorbeeld  om al te overjarig studeren te ontmoedigen, gaan we niet bij voorbaat uit de weg als die beter en rechtvaardiger zouden zijn dan de nu af te schaffen langstudeerboete: liever maatregelen die overjarig studeren tegen gaan dan maatregelen die het studeren op zichzelf tegengaan.”

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) ziet meer in een sanctie in de vorm van de langstudeerboete dan het vervangen van de basisbeurs in een leenstelsel. Zo stelt voorzitter Kai Heijneman in de Volkskrant.  

Alles is beter dan 13.000 euro studiefinanciering wegnemen van elke student nog voordat hij of zij begint. We willen niet dat die ineens alsnog ingevoerd wordt, dat zou van de zotte zijn. Maar als er toch bezuinigd moet worden, dan liever bij bepaalde studenten tegen het einde van hun studie, dan bij iedereen vooraf.

Volkskrant: Langstudeerboete weer op de politieke agenda
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)