Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hè hè, Italië krijgt een nieuwe regering

  •  
27-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
napolitano.jpg
Brede coalitie van links, rechts en onafhankelijke bewindslieden vormen nieuwe regering
Toegegeven, het waren geen Belgische toestanden. Toch heeft het even geduurd voordat een regering in Italië in zicht was. De Italiaanse kandidaat-premier Enrico Letta is er zondag in geslaagd een brede coalitieregering te vormen. Diverse formateurs deden eerder pogingen en faalden.
In de brede coalitie zitten de sociaal-democraten PD, een aantal centrumpartijen en de PDL van oud-premier Silvio Berlusconi. De omstreden oud-premier neemt zelf geen zitting in het kabinet.
Na de verkiezingen in februari ontstond een impasse: een echt duidelijke winnaar was er niet. Een grote coalitie van links en rechts werd lang voor onmogelijk gehouden, maar, zo sprak de Italiaanse president Giorgio Napolitano zondag, ‘is en was het de enig mogelijke regering’.
De regering van Letta telt 21 ministers. Fabrizio Saccomanni, de directeur van de Centrale Bank komt op Economische Zaken en Financiën, op Buitenlandse Zaken komt de radicale oud-eurocommissaris Emma Bonino. Berlusconi’s rechterhand, Angelino Alfano wordt vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken.
Het nieuwe kabinet wordt maandag beëdigd.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.