33

Heavy metal, country & western ingezet tegen Taliban

Amerikanen imiteren Hollywood en draaien tijdens vuurgevechten keiharde muziek 

Het is een tactiek die zo geplukt lijkt uit de legendarische oorlogskomedie Kelly’s Heroes (1970) waarin Donald Sutherland een tankcommandant speelt die muziek inzet tegen de Duitse vijand. Nu past het Amerikaanse leger de Hollywood-vondst toe in Afghanistan.


Het Franse persbureau AFP meldt dat Amerikaanse militairen in de zuidelijke Afghaanse streek Marjah een pantservoertuig met keiharde muziek inzetten als Taliban-strijders het vuur openen. De nummers van onder meer Metallica, Thin Lizzy en The Offspring worden urenlang zo hard gedraaid dat het geluid tot op twee kilometer afstand is te horen. De Taliban zouden een enorme hekel hebben aan de muziek.  Daarnaast worden er teksten ten gehore gebracht die de Taliban-stirjders waarschuwen dat ze zullen gaan sterven.

Volgens een officier werkt de muziek motiverend voor de mariniers en dwingt het de plaatselijke bevolking partij te kiezen. De AFP-verslaggever constateert echter dat de bewoners niet echt gecharmeerd zijn van de methode.

De commandant van de mariniers in Noord Marjah blijkt desgevraagd niet op de hoogte van de psychologische oorlogvoeringsmethode en kondigt aan die per direct te beëindigen.

AFP: US fight Taliban with heavy metal and rock music

cc-foto: US Army. A U.S. Army Soldier uses his down time to practice playing his guitar on Combat Outpost Cherkatah, Khowst province, Afghanistan, Nov. 27, 2009. U.S. Army photo by Staff Sgt. Andrew Smith

Geef een reactie

Laatste reacties (33)