Laatste update 15 augustus 2016, 08:58
75

Hedy d’Ancona zet Zomergasten in teken van feminisme

Zondag was Hedy d’Ancona te gast in het VPRO-programma Zomergasten. D’Ancona is medeoprichter van het feministisch maandblad Opzij en oud-politica voor de PvdA. De avond stond zowel in het teken van feminisme, als de vergankelijkheid. D’Ancona blikte met haar 78 jaar onder meer terug op de jaren 60 en 70 en haar werk als staatssecretaris (Emancipatie). Ook zette ze haar pleidooi voor het toegankelijker maken van euthanasie meermaals kracht bij.

Fragmenten

D’Ancona toonde onder meer een politiek fragment uit de ‘wie schaffen das’-persconferentie van Angela Merkel. Ook toonde ze een fragment uit de film l’Homme qui repare les femmes, een documentaire over de Congolese gynaecoloog Dennis Mukwege, die duizenden vrouwen helpt na groepsverkrachtingen en seksueel geweld.

Ook werd een fragment vertoond van de film ‘de kolonisten van Hebron’. In het centrum van Hebron hebben 800 joodse kolonisten zich – illegaal – gevestigd. Zij bezetten de stad waar 120.000 Palestijnen wonen en worden dag en nacht beschermd door een overmacht aan Israëlische soldaten. Esther Hertog huurde een caravan en filmde in Hebron het absurdisme van het dagelijkse leven.

De keuzefilm is L’Assedio (Besieged) van Bernardo Bertolucci. In de film wordt componist Jason Kinksy verliefd op zijn Afrikaanse werkster Shandurai. Wanneer hij zijn liefde aan haar betuigt, vraagt zij hem haar man te helpen bevrijden die als politieke gevangene vastzit in Afrika. Volgens d’Ancona is dat illustratief voor het mooiste dat liefde te brengen heeft: onbaatzuchtigheid.

cc-foto: Zomergasten

Geef een reactie

Laatste reacties (75)