Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Heeft Rotterdam straks de hoogste windmolens ter wereld?

  •  
17-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-03-17-om-22.50.44
De gemeente Rotterdam wil een mega windmolenpark op de Tweede Maasvlakte of vlak voor de kust bouwen. De Rotterdamse raad steunde vandaag een voorstel van GroenLinks om in het havengebied een geschikte locatie voor dat park te vinden. Op die plek zouden de grootste windmolens ter wereld moeten verrijzen om zo een eind te maken aan het winnen van fossiele energie.
GroenLinks-raadslid Arno Bonte noemt het havengebied de perfecte locatie voor zo’n windmolenpark. ‘Dat is de plek waar de energievraag het hoogst is. Die windmolens vormen straks een indrukwekkend landmark langs de monding van de Rotterdamse haven.’
De mega windmolens worden op dit moment ontwikkeld door de Universiteit van Virginia in samenwerking met bedrijven als General Electric en Siemens. De windmolens zijn 250 meter hoog en hebben per stuk een vermogen van 50 MegaWatt. ‘Dat is evenveel als een kleine energiecentrale,’ aldus Bonte. ‘Met twintig van die windmolens maken we de vijf kolencentrales in de Rotterdamse haven definitief overbodig.’
Wil je weten hoe zo’n mega windmolen eruit ziet? De allerhoogste ter wereld is nu “slechts” 220 meter hoog. De Vestas V-164 voor de Britse kust. Het uitzicht vanaf de top is – mits je niet al teveel last hebt van hoogte vrees – spectaculair.
cc-foto: Rob Faulkner

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.