233

Heeft Spanje meer geld nodig van Europa?

Kapitaalinjectie voor bankensector goedgekeurd… Spaanse rente bereikt toch recordhoogte

De eurolanden zijn vrijdag definitief akkoord gegaan met een lening van maximaal 100 miljard euro aan Spanje. Nog geen dag later en beleggers vrezen dat het niet genoeg zal zijn. De rente op de Spaanse staatsobligaties staat namelijk op een recordhoogte nu de regio Valencia naar de regering is gestapt voor financiële hulp. Ook werd vrijdag bekend dat de Spaanse economie niet met 0,2 procent zal groeien, zoals verwacht, maar met 0,5 procent zal krimpen.

De regering van premier Rajoy heeft 18 miljard euro gereserveerd voor regionale overheden met schulden. Naar verwachting zullen alleen Valencia en Catalonië er gebruik van maken. In ruil voor de hulp moeten de regio’s flink bezuinigen. Doordat de regio’s in Spanje verregaand autonoom zijn, kan de landelijke regering nauwelijks begrotingsdisciplines opleggen.

Hoe hoog het bedrag is dat Valencia wil lenen is niet bekend. De regio heeft de hoogste schuld en de hoogste werkloosheid van het land. Jarenlang werd de schuldenlast verhoogd door peperdure prestige-projecten als moderne architectuur en vliegvelden, zo schrijft NOS.

De ministers van Financiën zijn vrijdag telefonisch overeengekomen dat de Spaanse bankensector een lening van 100 miljard euro krijgt. Over de eerste 30 miljard kan Spanje binnen enkele weken al beschikken. In ruil hiervoor moet de bankensector flink worden hervormd: verliesgevende activiteiten moeten worden afgesplitst en ondergebracht worden in ‘bad banks’. Ook bonussen worden geschrapt en de toezicht op de banken verscherpt. De looptijd van de lening is 12,5 jaar. Finland eiste eerder een onderpand voor haar deel van de lening. De Nederlandse minister van Financiën, Jan Kees de Jager, heeft aangekondigd geen onderpand te eisen.

Donderdag werd een grote demonstratie tegen de aankomende bezuinigingen in Madrid nog met geweld neergeslagen. Lees daarover meer hier.

NRC: Spaanse rente naar record – is lening van 100 miljard wel genoeg?

Geef een reactie

Laatste reacties (233)