Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Heel Spanje moet op de schop'

  •  
11-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Spain_300.jpg
Spaanse topeconoom luidt de noodklok … Corruptieschandalen leiden tot een verstikkende sfeer, woede, machteloosheid en wantrouwen
Er komt alleen een eind aan alle corruptieschandalen als heel Spanje op de schop gaat. Dat meent César Molinas. In een interview met de Volkskrant pleit de topeconoom voor een totale ommekeer in zowel de politiek, de rechterlijke macht als het kiesstelsel. Echter, de heersende politieke partijen, zelf doordrongen van illegale geldstromen, zetten volgens hem geen enkele stap in de goede richting.
Met een kritisch opiniestuk in El Pais zwengelde Molinas vorig jaar het debat aan over het corruptieklimaat in Spanje. En golf aan corruptieskwesties volgde. Inmiddels zijn de verhalen over corruptieschandalen de tweede kopzorg van de Spanjaard naast de hoge werkloosheid. Ze zijn ziek van de verhalen. Het zorgt voor een verstikkende sfeer en woede, machteloosheid en wantrouwen.
Molinas in een interview met de Volkskrant:
Het probleem is inmiddels niet meer het geld, maar de leugen. De conservatieve regeringspartij heeft geen enkele strategie om uit deze toestand te geraken. De situatie kan zo verstikkend worden da het tot een regeringscrisis leidt en nieuwe verkiezingen. Dat hoop ik niet trouwens, want we kunnen dat nu niet gebruiken. Maar iemand moet aftreden, er moet iets gebeuren.
Volgens hem is Spanje ‘gecorrumpeerd door easy money’.
Politici hebben eigenhandig meegewerkt aan financiële luchtbellen. In alle partijen zat illegaal geld. De politici zouden nu moeten zeggen: we hebben het erg slecht gedaan, het spijt ons enorm, die en die treden af. Maar dat gebeurt niet.”
Ook de rechterlijke macht moet opstappen vindt Molinas omdat die teveel gepolitiseerd is. Het kiessysteem is bovendien veel te proportioneel meent hij. Het zorgt er voor dat Spanje momenteel een tweepartijendemocratie is terwijl er een ‘directe vertegenwoordiging’ moet komen. 
Spanje zit in een heel moeilijke situatie. We moeten bepalen of we in de eurozone willen blijven en hoe ons land er binnen twee generaties uitziet. Er is naast de economische crisis een institutionele crisis en ook een morele crisis.”
Volkskrant: ‘Bij ons zit de kerstman aan het roer’ (Betaalde versie)
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.