14

Heerlijk temperatuurtje op de Zuidpool

Nog nooit zo 'warm' als op eerste kerstdag... 12,3 graden onder nul is hoogste in 54 jaar... Eerste helft van de maand juist kouder dan gemiddeld...

Op 25 december is op de Zuidpool een recordtemperatuur gemeten van min 12,3 graden Celsius (9,9 graden Fahrenheit). Dit meldt de weersite Wunderground.com (Weather Underground). Het oude record dateert van 27 december 1978; toen werd min 13,6 graden Celsius genoteerd. De temperatuur op de pool wordt officieel geregistreerd sinds januari 1957.

Antarctica: South Pole

De metingen komen van het Amerikaanse poolstation Amundsen-Scott, genoemd naar Roald Amundsen en Robert Falcon Scott, die een eeuw geleden voor het eerst de Zuidpool bereikten. Het station ligt op 2835 meter hoogte, de ijslaag is er een kleine 3000 meter dik.
De koudste temperatuur die tot dusver is gemeten is -82,8 graden Celsius, op 23 juni 1982. De pool is een van de droogste gebieden op aarde; de gemiddelde neerslag is 4,5 mm per jaar.
De gemiddelde temperatuur voor de maand december wijkt niet af van andere jaren, aldus Wunderground. Dat komt omdat de eerste helft van de maand kouder dan normaal was.

Trouw: Nog nooit was het zo warm op de Zuidpool

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (14)