754

Heimweemunt

Update: VVD-prominent keert zich tegen euro, wil neuro voor Noordwest-Europa ... PVV wil politieke munt slaan uit financiële crisis ... Populisten lanceren in De Telegraaf 'onderzoek naar terugkeer gulden'

Geert Wilders kondigt vandaag in De Telegraaf aan dat hij een onderzoek laat verrichten naar de terugkeer van de gulden. Dat zou volgens hem Nederland behoeden voor de gevolgen van de wereldwijde financiële crisis die thans Europa in zijn greep heeft. Andere partijen noemen het onderzoek zinloos en louter bedoeld om stemmen te trekken.

Update zaterdag 11:00

Patrick van Schie, directeur van het wetenschappelijk bureau van de VVD, ziet de euro niet langer zit, zegt hij in het AD. Citaten uit de krant (niet online)

De munt is met een propagandapraatje ingevoerd. Iedereen kreeg te horen dat zo makkelijk was om geen geld meer te wisselen aan de grens. Veel dieper is er niet op ingegaan. Dat hoefde ook niet want de bevolking had toch geen inspraak (…) We horen nu steeds dat de euro ons zoveel welvaart heeft gebracht. Dat is zeer de vraag en in elk geval onbewijsbaar. Hoe kan het dan toch dat landen die niet deelnemen, zoals Denemarken en Zweden, het vrij goed doen?”

Van Schie wil niet terug naar de gulden maar een nieuwe internationale munt vormen, een noordelijke euro, de neuro met landen als Duitsland, Oostenrijk, Finland, Luxemburg. “Als Zweden en Denemarken het ook veilig genoeg vinden, zijn ze van harte welkom.”

De Fransen wil Van Schie er niet bij. De historicus: “Ik ben geen financieel deskundige, maar je vraagt je steeds meer af wie dat wel is.”

Vrijdag 11-11

Wilders zegt in De Telegraaf:

We worden door het kabinet bang gemaakt dat het licht uitgaat als we uit de euro stappen. Natuurlijk kost dat geld, maar ik wil weten of een terugkeer naar de gulden ons op termijn juist niet meer oplevert.

De PVV lijkt met de suggestie vooral heimwee gevoelens te willen aanwakkeren om te remigreren naar de vorige eeuw. Het AD schrijft:

Minister De Jager van Financiën ziet niets in een onderzoek naar de terugkeer van de gulden. Dit zegt hij in een reactie op het PVV-plan om te onderzoeken wat het opgeven van de euro kost. De minister vindt het onderzoek ook onhandig, omdat het op dit moment van de eurocrisis onrust veroorzaakt.

Andere politici proberen het plan belachelijk te maken. Zo twitterde D66-leider Alexander Pechtold spottend: “Waarom niet de Dukaat (1586-1808)?”.

Ook premier Rutte noemt herinvoering een slecht plan maar zegt dat het zijn gedoogpartner vrij staat een dergelijk onderzoek te doen.

Op internet blijkt het plan populairder dan politici zouden wensen. Het AD meldt dat 54% van de deelnemers in een online poll de terugkeer van de gulden zien zitten.

Opinieweekblad HP/De Tijd constateert op basis van eigen onderzoek dat de gulden in de laatste decennia van de vorige eeuw al zo sterk aan de Duitse mark was gekoppeld dat alleen daarom al herinvoering zinloos is.

De gulden heeft al decennia helemaal niet zelfstandig gefunctioneerd; de munt was sinds mensenheugenis gekoppeld aan de Duitse Mark. Wat betreft handel (export bedroeg in 2010 78 procent van het bruto binnenlands product) zijn we ook voor een groot deel afhankelijk van Duitsland. Dat weet Geert ook wel, maar toch gooit hij er een geldverslindend onzinonderzoek tegenaan. Enkel en alleen om zijn ontevreden achterban te pleasen.

Of de PVV serieus geïnteresseerd is in het doorgronden en oplossen van de crisis is de vraag. Eerder deze week verliet PVV-Kamerlid Dion Graus gebelgd de Commissie De Wit die onderzoek doet naar de financiële crisis in Nederland. Tijdens de verhoren werd duidelijk dat Graus de noodzakelijke basiskennis ontbeert.

Geef een reactie

Laatste reacties (754)