30

‘Hek bij Grieks Turkse grens is symboolpolitiek’

Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) wil dat Griekenland haar immigratie procedures op orde brengt en dat Europese lidstaten meehelpen de last te verdelen

Griekenland wil bij haar grens met Turkije een hek van 12,5 kilometer lang plaatsen om illegalen uit het Midden-Oosten en Afrika te weren. Sophie in ’t Veld fractievoorzitter van D66 in het Europese Parlement vindt dat een erg onfatsoenlijk idee dat in strijd is met de mensenrechten. ‘Het lost de problemen niet op.’


Tegen de NOS spreekt In ’t Veld van symbool politiek. De open binnengrenzen in Europa zijn volgens haar het probleem.

De landen die aan de rand van de EU zitten, krijgen een onevenredig aantal illegalen te verwerken in tegenstelling dat andere EU-lidstaten. De last moet verdeeld worden. Lidstaten kijken nu weg.

Het oorspronkelijk idee was om een hek van meer dan 200 kilometer lang te plaatsen. Griekenland krijgt volgens In ’t Veld met 75 tot 80 procent van de totale illegale immigratie naar Europa te maken. De meeste illegalen die bij de Griekse grens aankloppen zijn afkomstig uit Afghanistan, Algerije, Irak, Pakistan en Somalie. Griekeland is er echter niet op toegerust om die grote stroom aan illegalen op te vangen.

Een bijkomend probleem is dat het land haar procedures niet op orde heeft. “In Griekeland krijgen bijvoorbeeld nul Iraniërs asiel terwijl in andere Europese landen 80 procent wel wordt toegelaten.” De D66 politica pleit voor één toelatingssysteem in Europa. “Als we open binnengrenzen hebben, moeten we dit probleem ook samen aanpakken. De procedures in alle Europese landen moet gelijk zijn.”

Neue Welle: Greece plans border fence to keep out illegal immigrants

cc-foto: Ernie Bert

Geef een reactie

Laatste reacties (30)