13

‘Hek om Bulgarije brengt mensenlevens in gevaar’

Verlenging prikkeldraadhek om Syrische vluchtelingen tegen te houden onder andere om kosten te besparen  … UNHCR waarschuwt voor gevaar voor mensenlevens

Bulgarije gaat het prikkeldraadhek verlengen dat langs de grens loopt om de toestroom van Syrische vluchtelingen te weren. Het hek, dat vorige jaar geplaatst is, is nu ongeveer 30 kilometer lang. Premier Boiko Borisov wil het hek met nog eens 130 kilometer langer maken.

Dat schrijft de NOS. Het hek werd vorig jaar langs de Turkse grens gezet om de toestroom Syrische vluchtelingen te weren. Naast het hek staan op dit moment meer dan duizend agenten om vluchtelingen voor de burgeroorlog in Syrië tegen te houden.

Een langer hek zou Bulgarije ruim een miljoen euro per maand aan kosten besparen. Maar VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR uit kritiek op het plan, onder andere omdat het mensenlevens in gevaar zou brengen omdat mensen noodgedwongen op zoek gaan naar alternatieve, gevaarlijker routes. Ook kunnen mensenhandelaren meer verdienen, zegt de organisatie.

Meer dan 18.000 vluchtelingen zijn inmiddels vanuit Turkije naar Bulgarije gereisd om daar asiel aan te vragen.

De grote stroom Syrische vluchtelingen zorgt voor verschillende problemen. Meer dan zeven miljoen zijn al gevlucht en zitten onder andere in uitzichtloze situaties in vluchtelingenkampen. Vanwege de winterse kou en gebrek aan elektriciteit leven velen van hen in mensonterende omstandigheden.

Beeld: still uit een video van Sky News

Geef een reactie

Laatste reacties (13)