149

Hekken Ibn Ghaldoun op slot

Extreem-rechtse actiegroep sluit 'abces in het Rotterdamse onderwijs' af ... Kamer praat over grootste examenfraude ooit

De Tweede Kamer praat dinsdag over de grootste examenfraude ooit: die op de islamitische middelbare school Ibn Ghaldoun. Van 16.30 tot 20.30 wordt staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) aan de tand gevoeld over de kwestie.

Update onderaan de tekst

Alle gestolen diploma’s op de middelbare school zijn eerder ongeldig verklaard. De leerlingen van de middelbare school moeten de toetsen over doen. Leerlingen van andere scholen die ook hebben gerommeld met de examens konden zich tot afgelopen vrijdag melden, zodat ze nog herexamen konden doen. Zes eindexamenkandidaten van buiten de Ibn Ghaldounschool maakten gebruik van de inkeerregeling. In totaal hebben 26 leerlingen toegegeven gefraudeerd te hebben.

De PVV liet maandag weten het niet eens te zijn met de gang van zaken. Bij monde van Tweede Kamerlid Harm Beertema liet de partij weten te vinden dat gezakte leerlingen geen derde kans verdienen. Alle leerlingen moeten de examens overdoen, inclusief de leerlingen die eerder een onvoldoende haalden. Wie nu zakt, heeft alsnog recht op een eindexamen.

Actievoerders van de extreem-rechtse groepering ‘Identitair Verzet’ hebben dinsdagochtend de hekken van de Ibn Ghaldounschool afgesloten met kettingsloten. De actiegroep noemt de middelbare school een ‘abces in het Rotterdamse onderwijs’ en wil dat de gemeente de school sluit. Op een spandoek van de actiegroep staat: “Wij doen wat de politiek zou moeten doen”. De actiegroep laat weten dat deze actie de eerste is in een reeks. Welke acties zullen volgen wilde de actievoerder niet kwijt, omdat er dan een stokje voor gestoken kan worden door ‘mensen die het niet met ons eens zijn’.

Peter de Graaf van de landelijke organisatie hoopt dat de vervolgacties “geweldloos en binnen de wet blijven”. “We hebben een aantal borrels met jongeren gehad in Rotterdam en Haaglanden en hen opgeroepen om voor hun eigen rechten op te komen. Dat hebben ze erg letterlijk genomen”, concludeert hij.

Een leerling van de school heeft dinsdag twee cameramannen van RTL aangevallen. Bestuursvoorzitter Ayhan Tonca laat weten dat de leerling erop aangesproken zal worden en een passende straf zal krijgen. De school heeft inmiddels een bedrijf ingeschakeld om het slot van het hek te laten verwijderen, maar heeft geen contact gehad met de actievoerders. Volgens Tonca is de actie erg vervelend voor de leerlingen die examen moeten doen. “Het is slecht voor de concentratie”, aldus Tonca.

Update:

De PvdA heeft dinsdagmiddag laten weten te vinden dat Ibn Galdoun haar deuren moet sluiten. Dit zei kamerlid Tanja Jadnanansing. Volgens Jadnanansing is de sfeer zo verpest dat de school de eer aan zichzelf moet houden en ermee moet stoppen. De PVV en de Rotterdamse wethouder De Jonge van het CDA lieten eerder al weten te vinden dat de school moet sluiten. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wil eerst het rapport van de Onderwijsinspectie afwachten.

Foto spandoek: RTL

Geef een reactie

Laatste reacties (149)