73

Heksenbelasting moet Roemenië uit de recessie trekken

Roemeense heksen vervloeken regering à la Macbeth

Roemeense heksen zijn deze week gaan protesteren omdat ze voor het eerst belasting moeten gaan betalen. Het nieuwe belastingsysteem is bedoeld om Roemenië uit de recessie te trekken.

Heksen uit het hele land zijn bijeen gekomen op de zuidelijke vlaktes van Roemenië en de Donau om te protesteren tegen het nieuwe belastingsysteem. Met een mengsel gemaakt van katten uitwerpselen, dode hond en de teen van een kikker willen ze president Traian Basescu en zijn regering vervloeken. Daarmee spreken ze de spreuk uit dat ‘het kwaad hen zal overkomen’.

De heksen zijn boos en vinden de nieuwe wet stompzinnig. “Wat valt er te belasten? We verdienen amper iets”, zegt heks Alisia tegen de Britse krant.
Heksen zijn niet de enigen die voor het eerst belasting moeten gaan betalen. Ook astrologen en waarzeggers moeten 16 procent van hun inkomsten afstaan, net als alle andere werkende Roemenen.

The Guardian schrijft dat de vervloeking niet ‘lichtjes’ wordt opgenomen in een land dat zeer bijgelovig is. Om het kwaad te weren dragen Basescu en zijn bedienden soms paarse kleding.

Lees meer bij The Guardian: Romanian witches to cast anti-government spell
cc-foto: Oscar Alexanders

Geef een reactie

Laatste reacties (73)