Laatste update 11:23
82

Hel op Aarde: 18 duizend mensen doodgemarteld in Syrische gevangenissen

De Syrische autoriteiten maken zich op nog veel grotere schaal schuldig aan martelingen in de gevangenissen dan tot nog toe werd gedacht. Dat blijkt uit een rapport van Amnesty International dat donderdag werd gepresenteerd. Sinds het begin van de burgeroorlog in 2011 zijn 17.723 mensen door martelingen en slechte leefomstandigheden om het leven gekomen. Honderd keer meer dan Amnesty de laatste jaren had geregistreerd. Volgens de hulporganisatie móet de internationale gemeenschap ingrijpen.

Het rapport It breaks the human’: torture, disease and death in Syria’s prisons baseert zich op berekeningen van Human Rights Data Analysis Group en verklaringen van 65 mensen die zelf in de Syrische gevangenissen zijn gemarteld. Uit de onderzoeken blijkt nu dat tussen maart 2011 en december 2015 gemiddeld driehonderd mensen per maand om het leven kwamen. Amnesty verwacht dat het werkelijke dodental zelfs nóg hoger ligt, omdat tienduizenden mensen spoorloos zijn verdwenen.

In het rapport van Amnesty staat in detail beschreven hoe het er in de gevangenissen aan toe ging. Zo zouden de gevangenbewaarders zogenaamde ‘welkomstfeestjes’ geven. Daarbij werden gevangenen al direct bij aankomst ernstig mishandeld, ‘waarbij vaak siliconen of metalen staven of stroomkabels werden gebruikt’. Daarop volgden de ‘veiligheidscontroles’, die voor met name de vrouwen inhielden dat ze werden aangerand of verkracht door mannelijke cipiers.

Andere martelmethoden bestonden uit het mensen vastklemmen in autobanden, waarna de voetzolen werden gegeseld, seksueel geweld, het toebrengen van brandwonden en het uittrekken van vinger- en teennagels. Naast de martelingen zouden ook veel mensen zijn omgekomen als gevolg van de leefomstandigheden, bijvoorbeeld door verstikking door slechte ventilatie en door gebrek aan medische hulp.

Martelfabriek
Bij het rapport maakte Amnesty in samenwerking met ex-gevangenen en architecten, een schaalmodel van de Saydnaya gevangenis, de meest beruchte martelfabriek van president Assad. Tot nu toe werd hetgeen zich binnen de muren van Saydnaya afspeelde strikt verborgen gehouden.

‘Toen we het model maakten, beseften we dat het niet simpelweg een plek is waar mensen worden vastgezet, bewaakt en gemarteld, maar dat het gebouw zelf ontworpen is als één groot martelinstrument,’ aldus Eyal Weizman, directeur van Forensic Architecture.

Bronnen: The Guardian, NRC
Beeld: Amnesty

Geef een reactie

Laatste reacties (82)