Laatste update 21:59
16

Heldhaftige politieman die zich opofferde bij aanslag overleden

De politieman die zichzelf afgelopen vrijdag opofferde door de plek van gijzelaars in te nemen tijdens een terroristische actie in Frankrijk, Arnaud Beltrame, is overleden. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb bekendgemaakt.

“Frankijk zal zijn heldhaftigheid, zijn moed en het offer dat hij heeft gebracht, nooit vergeten. Hij stierf voor zijn land en pleegde een heldendaad”, aldus Collomb.

Vrijdagochtend stal Redouane Lakdim, een geradicaliseerde twintiger met een strafblad uit Carcassonne, een Opel Corsa. Bij de ‘car jacking’ doodde hij een inzittende, en raakte de bestuurder gewond. Vanuit de auto schoot hij op vier politieagenten, van wie er eentje gewond raakte. Vervolgens reed hij naar Trèbes waar een supermarkt binnenviel. Volgens getuigen had hij messen, granaten en een pistool bij zich. De meeste bezoekers van de supermarkt wisten te ontsnappen, maar een vrouw werd door Lakdim gegijzeld. Beltrame (45) bood vervolgens aan om haar plaats in te nemen. De gijzeling liep uit op een vuurgevecht waarbij de agent zwaargewond raakte. Vannacht overleed hij aan zijn verwondingen.

Volgens de Franse president Emmanuel Macron heeft Beltrame ‘vele levens gered’ met zijn onbaatzuchtige daad. De terreurorganisatie Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de gijzelingsactie opgeëist, maar volgens de Franse regering had de man geen contact met hen.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)