20

Helft burgemeesters heeft last van agressie of geweld

'Criminelen laten zich minder makkelijk door het gezag tegenhouden en kijken hoe ver ze kunnen komen'

Uit onderzoek uitgevoerd door het programma Nieuwsuur blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse burgemeesters dit of het afgelopen jaar geconfronteerd is met agressie of geweld. Soms zijn het boze inwoners van de gemeente maar ook criminele bendes zouden voor deze vormen van intimidatie zorgen. Meer dan de helft van de burgemeesters deed mee aan het onderzoek van Nieuwsuur. Het gezag in de gemeente wordt door criminelen ondermijnd, zegt bijna 1 op de 5 burgemeesters.

Bernt Schneiders, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters:

Het is een te hoog cijfer om te veronachtzamen.

Schneiders wil dat minister Plassterk zo snel mogelijk met de burgemeesters in gesprek treedt over de situatie om elk ondermijnend invloed van criminele organisaties te bestrijden. Ook het Openbaar Ministerie constateert dat criminelen uit de onderwereld zich vaker ook in de bovenwereld tonen. Hierbij gaat het dan om het overnemen van cafes om geld wit te wassen.

Procureur-generaal van het Openbaar Ministerie Gerrit van der Burg:

Het is een probleem waarbij niemand precies kan zeggen hoe groot het is. Maar wat ik wel weet is dat het tegen moet worden gegaan. Elke ondermijnende invloed, die van criminele organisaties uitgaat in onze rechtsstaat, in onze belangrijke instituties, moet worden bestreden. Daarom nemen we dit signaal uitermate serieus.

Volgens de burgemeesters zijn het vooral drugscriminelen, motorclubs en woonwagenbewoners die zich steeds minder aantrekken van het gezag in de stad. Bernt Schneiders, zelf ook burgemeester, houdt er rekening mee dat de criminele belangen groter zijn geworden.

De criminelen laten zich minder makkelijk door het gezag tegenhouden en kijken hoe ver ze kunnen komen. Bovendien hebben ze zoveel macht in financiële zin, of misschien ook wel in gewelddadige zin, dat ze kijken hoever ze het bevoegd gezag kunnen uitdagen. Of ze kijken in hoeverre ze het gezag meekrijgen in het nemen van -voor de crimineel welgevallige – beslissingen.

Nieuwsuur: Criminelen ondermijnen gezag in 1 op de 5 gemeenten

Cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (20)