203

Helft kiezers zweeft

Weinig wijzigingen in peilingen maar helft kiezers twijfelt nog over keuze ... VVD en SP proberen zwevers te dwingen tot keuze voor Rutte of Roemer

De helft van de kiezers, 49 procent om precies te zijn, heeft nog geen keuze gemaakt. VVD en SP proberen de zwevers in een keurslijf te dwingen: Het is Rutte of Roemer. De vraag is of die dwang gaat werken. Actualiteitenprogramma EenVandaag lanceerde deze week De Stemming, een nieuwe methode waarbij kiezers hun stem op meerdere partijen uitbrengen. Daarmee wordt getracht duidelijkheid te krijgen over de vliegbewegingen van de zwevende kiezer.

sitestat
De resultaten zijn online te zien in de mooie grafische weergave. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Intomart. EenVandaag schrijft:

Een groeiend deel van de kiezers is in de aanloop naar verkiezingen niet zeker van zijn stem. Veel mensen twijfelen tussen twee of drie partijen. De onderzoeksmethode van De Stemming sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal niet één, maar vijf stemmen verdelen.  Zij kunnen vijf stemmen aan één partij geven, maar ook over meerdere partijen verspreiden. De methode is ontwikkeld naar idee van en in samenwerking met hoogleraar kiezersonderzoek Joop van Holsteyn (Universiteit Leiden).

Er is ook een speciale app voor de iPad die de resultaten weergeeft van De Stemming.

EenVandaag volgde deze week de strategie van de VVD om van de verkiezingsstrijd een keuze tussen Rutte of Roemer te maken. Die strategie gaat er van uit dat de SP een dergelijke strijd niet kan winnen, dan wel dat een zege van Roemer niet tot een coalitie kan leiden. Tegelijkertijd levert het de PvdA en andere mogelijke coalitiepartners zetelverlies op wat de liberalen een sterke positie bij de formatie geeft.

De SP volgt de strategie door de kiezer voor het blok te zetten met de campagneleuze: sociaal of liberaal?

EenVandaag stelt:

Zowel kiezers op rechts als kiezers op links overwegen in september strategisch te gaan stemmen als de nek-aan-nekrace blijft tussen de VVD en de SP. Ongeveer 12 Kamerzetels gaan dan van andere partijen naar de VVD en ongeveer 15 Kamerzetels van andere partijen naar de SP.

Bekijk de clip voor de gevolgen van de benadering Rutte of Roemer.

D66 in de problemen
In de peilingen wint de SP deze week fors (3 zetels) bij TNS-Nipo. Bij de peilingen van Maurice de Hond (Peil) en Synovate (Nieuwsuur) treden amper verschuivingen op. De Hond constateert wel iets anders. D66, eerder nog de grote winnaar bij het klappen van de gedoogcoalitie door in hoog tempo het Kunduz-akkoord in elkaar te timmeren, zakt weg. De Hond schrijft in zijn wekelijkse analyse:

Op een andere manier dan wellicht vooraf gedacht werd lijkt het er toch op dat de ontwikkelingen in Europa de krachtsverhoudingen binnen Nederland beïnvloedt. De afgelopen twee weken zien we namelijk een duidelijk verzwakking van D66. Het aandeel D66-kiezers uit 2010 dat aangeeft weer D66 te zullen gaan stemmen is van rondom 80% gedaald naar minder dan 70%. Ook zijn er minder overgangen van de andere partijen in de richting van D66. De winst van deze partij de afgelopen maanden op de VVD smelt als sneeuw onder de zon weg.

cc-foto: David van der Mark

Geef een reactie

Laatste reacties (203)