31

Helft meisjes wordt honderd jaar

Ook een op drie jongens haalt eeuw... Onderzoekers: verwachte gemiddelde levensduur dertien jaar hoger dan in eerdere prognoses...

Burgemeesters krijgen het in de toekomst druk met het feliciteren van honderdjarigen. De helft van de meisjes die nu wordt geboren, wordt naar verwachting honderd jaar of ouder. Bij de jongens is dat een op de drie. Dat zeggen onderzoekers van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI).


Tot vandaag gingen de onderzoekers uit van een gemiddelde levensverwachting van 83 jaar voor vrouwen en van 79 jaar voor mannen. Volgens de nieuwe prognoses van het NIDI is de verwachte levensduur dertien jaar hoger.
Vrouwen die nu 65 jaar zijn, leven naar verwachting nog 24 jaar en mannen 20 jaar. Vrouwen van rond de twintig die nu aan hun arbeidsloopbaan beginnen, leven na hun 65e naar verwachting nog 31 jaar en mannen 28 jaar. De levensverwachting op 65-jarige leeftijd neemt voor hen dus met zeven à acht jaar toe. Het zal duidelijk zijn dat dit grote consequenties voor de pensioenleeftijd kan hebben.

Voor wie nog even wil checken hoeveel jaren hij/zij gemiddeld nog voor de boeg heeft, voer hier je geboortejaar in en je weet het.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)