Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Helft mensen met probleemschulden kan slecht lezen

  •  
23-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
4774087006_f73cd99ea1_b

© Cc-foto: Allispossible.org.uk

De helft van de mensen die problematische schulden hebben blijkt slecht te kunnen lezen. Dat meldt de NOS na onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Stichting Lezen en Schrijven. Veel mensen met schulden blijken brieven van instanties niet of nauwelijks te begrijpen. 50 procent uit de groep van 500 mensen met probleemschuldenonderzoekers blijkt hier moeite mee te hebben. Landelijk valt zo’n 18 procent van de bevolking in de categorie ‘laaggeletterden’. Onderzoekers noemen het aantal schuldenaars dat moeite heeft met lezen ‘opvallend veel en zorgwekkend’ gezien de snelheid waarmee mensen in de problemen kunnen geraken bij boete stapelende instanties en incassobureaus.
De Groningse universiteit heeft daarom samen met deurwaarders- en incassobureau Syncasso een alternatief voor standaarddeurwaardersbrieven ontwikkeld. De toegankelijke versie bevat zo min mogelijk ambtelijke taal en legt stapsgewijs uit wat er van de ontvanger verwacht wordt: wat je moet betalen, hoe dat moet, én wat de gevolgen zijn als je niet betaalt. Volgens gerechtsdeurwaarder Paul Otter van Syncasso heeft de nieuwe methode geleid tot 30 procent minder beslagen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.