11

Helft minder jongeren voor de rechter

Aanpak overlastgevende jongeren, daling schooluitval en andere preventiemaatregelen aangewezen als verklaring

Het aantal strafzaken tegen minderjarigen is in zes jaar tijd gehalveerd. De trend past in het beeld van internationaal dalende (jeugd)criminaliteit. Wetenschappers en deskundigen discussiëren echter over de oorzaken van de daling, zo meldt Trouw zaterdag.

Tussen 2001 en 2007 steeg het aantal strafzaken met jongeren van ongeveer 10.600 tot 15.500 per jaar. Daarna zette de daling in. Dit jaar zijn er over de eerste 10 maanden nog geen 6000 geweest. Het gaat dan om zowel zaken bij de kinderrechter als de meervoudige kamer, schrijft Trouw. 

Linda Dubbelman, landelijk jeugdofficier, ziet allerlei mogelijke verklaringen:

Overlastgevende jeugdgroepen zijn harder aangepakt en de politie krijgt steeds minder meldingen van ‘hotspots’ waar ze actief waren. We kunnen niet een duidelijk verband laten zien, maar ook de daling van schooluitval zou een oorzaak kunnen zijn. Het is bekend dat een jongere die voortijdig de school verlaten, 2,5 keer meer kans heeft om in de criminaliteit te belanden.

Het OM handelt steeds vaker zelf zaken af. Met de zogenoemde ZSM-aanpak krijgen jongeren een straf aangeboden. Als ze die accepteren, komt hun zaak niet voor de rechter. Ook het preventiebeleid zou een positief effect op de daling hebben. Jongeren met ernstige gedragsproblemen worden vaker in een gesloten instelling voor jeugdzorg geplaatst.

Trouw: Steeds minder criminele jongeren voor de rechter

Foto-cc: Tijs B

Geef een reactie

Laatste reacties (11)