13

Helft van al het voedsel wordt weggegooid

Bijna een kwart van de eieren belandt in de vuilnisbak

Voedsel wordt in onwaarschijnlijke hoeveelheden weggegooid. Dat meldden experts tijdens een conferentie in Chicago over voedsel deze week. De verspilling reikt verder dan het voedsel alleen omdat de productie enorm beslag legt op energie- en waterbronnen.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw wordt 23 procent van de eieren gedumpt in de afvalbak. Bij verse groente en fruit ligt dat aandeel nog aanzienlijk hoger. In de VS belandde in 2010 meer dan 30 miljoen ton voedsel op de vuilnisbelt. 

Het terugdringen van het voedselafval komt het milieu ten goede, bijvoorbeeld omdat er minder kunstmest nodig is, maar zorgt er ook voor dat de voedselproductie de groei van de wereldbevolking kan bijbenen. In 2050 leven er naar schatting 9 miljard mensen op Aarde, 2 miljard meer dan nu.

Het probleem speelt over de hele wereld, al verschillen de oorzaken. In de Derde Wereld zijn de kosten van transport een bron voor het niet opeten van beschikbaar voedsel. Europa doet het meeste aan de bestrijding van voedselverspilling maar de Verenigde Staten zijn de achterstand aan het inlopen, mede als gevolg van de financiële crisis. De Amerikaanse milieudienst wil onder meer iets doen aan de vermelding van  houdbaarheidsdata. Vorige week maakte het VARA-programma Zembla duidelijk dat grote hoeveelheden voedsel waar niets mis mee is worden weggegooid omdat consumenten denken dat het niet meer geschikt is voor consumptie.

MSNBC: Experts: 30 to 50 percent of world’s food thrown away

cc-foto: scott kidder

Geef een reactie

Laatste reacties (13)