9

Helft van alle zeeschildpadden bedreigd door plastic

Nieuw onderzoek wijst uit dat 52 procent afval inslikt... vaak met dodelijke afloop

Een nieuw onderzoek van de universiteit van Queensland, Australië, wijst uit dat de helft van alle zeeschildpadden plastic heeft ingeslikt. Het rapport komt slechts enkele dagen na een ander onderzoek waaruit blijkt dat dit voor zeevogels zelfs 90 procent is.

Onderzoeker Qamar Schuyler publiceert haar bevindingen in Global Change Biology. Zij schat dat 52 procent van alle zeeschildpadden op een of andere manier plastic afval in zich heeft. Jaarlijks komt zo’n 13 miljoen ton plastic in de oceanen terecht. Met name de kustgebieden van Australië, Noord-Amerika, Zuidoost-Azië, zuidelijk Afrika en Hawaii zijn gevaarlijk.

Vooral dwergschildpadden lopen gevaar, omdat zij kwallen en andere drijvende dieren eten. De soort wordt wereldwijd als bijna bedreigd gezien, maar is in Mexico door stroperij al daadwerkelijk een bedreigde diersoort. Maar volgens Schuyler moeten we de dieren niet alleen tegen stropers beschermen, maar vooral ook tegen ons afval. 

‘Schildpadden kunnen sterven door het inslikken van plastic, door verstopping van hun darmen of doordat hun ingewanden worden doorboord,’  zegt Schuyler. Ook kunnen ze ziek worden en uiteindelijk sterven door de chemicaliën in het plastic. Misschien nog triester is het dat de schildpadden kunnen verhongeren, doordat ze vol raken door het plastic maar dus hun benodigde voedingsstoffen missen.

Schuyler:

‘We produceren steeds meer en sneller plastic, maar wereldwijd is onze afvalverwerking hier helemaal niet op ingesteld. Ook weten we inmiddels dat nauwelijks waarneembare microplastics in het water terechtkomen door cosmetica en kleding. Tenzij we nu rigoureuze maatregelen nemen, zal het probleem alleen maar groter worden.’

De onderzoeker verwijst ook naar het recente onderzoek onder zeevogels, waaruit blijkt dat verminderde concentraties plastic, ook leidt tot een vermindering in consumptie door de dieren. Hierdoor is ze hoopvol dat we het tij nog kunnen keren. ‘Als consument moeten we simpelweg nee zeggen tegen plastic voor eenmalig gebruik, zoals boodschappentassen en plastic flesjes.’

Vorig jaar al verscheen er een rapport van het Wereld Natuur Fonds waaruit bleek dat de afgelopen veertig jaar het leven in zee is gehalveerd.

Op onderstaand filmpje is te zien hoe onderzoekers een plastic rietje uit de neus van een schildpad verwijderen. Let op: de beelden kunnen bijzonder onprettig zijn.

cc-beeld: Stacina

Geef een reactie

Laatste reacties (9)