36

Helft vmbo’ers voelt zich onveilig op school

De helft van de vmbo’ers voelt zich niet veilig op school, dit ondanks pestprotocollen en veiligheidsplannen die dat moeten verhinderen. Dat blijkt uit een peiling van scholierencomité LAKS onder bijna 75.000 scholieren. ‘Schokkend’, noemt LAKS de uitkomst.

Twee jaar geleden kwam uit eenzelfde onderzoek eenzelfde uitkomst. Voornaamste redenen voor het gevoel van onveiligheid waar 44 procent van de vmbo’ers mee kampt zijn pesten, agressie en intimidatie. In 2015 werd een nieuwe wet voor veiligheid op school aangenomen, maar ‘die werkt blijkbaar niet,’ zegt LAKS-voorzitter Anouk Gielen.

De onveiligheidsgevoelens zijn nagenoeg niét gedaald ondanks allerlei protocollen en plannen. Die papieren realiteit van een wet lost niks op: scholen moeten er echt over gaan praten, in de klas met de leerlingen.

Het verschil met andere onderwijstypen is groot. Zo zegt op het vwo maar liefst 84 procent van de leerlingen zich wel veilig te voelen. Ook Klaas Hiemstra van de Stichting School & Veiligheid is geschrokken van de uitslag. Tegen het AD zegt hij:

Het is onthutsend dat op dit punt geen verbetering blijkt. Er moet iets gebeuren: dit is verontrustend.

De resultaten van de peiling worden donderdag aangeboden aan minister Arie Slob (Onderwijs).

cc-foto: Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (36)