Laatste update 21:40
15

Helft wereldbevolking heeft straks bril nodig

Veel binnen zitten, werken achter de computer, appen op je telefoon; het is niet alleen slecht voor je conditie, maar ook voor je ogen. Technologie heeft het leven een stuk gemakkelijker gemaakt, maar het heeft ook dramatische gevolgen voor ons zicht. Die gevolgen zijn zo erg dat ongeveer de helft van de wereldbevolking in 2050 bijziend is.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat deze week bekend is gemaakt. Volgens het onderzoek, gehouden door het Brien Holden Vision Institute en het Singapore Eye Research Institute, stellen we onze ogen door toenemende verstedelijking en het gebruik van computers en smartphones te zwaar op de proef . We komen veel minder buiten en staren steeds vaker en langer naar schermen, wat uiteindelijk bij zo’n vijftig procent van de wereldbevolking tot bijziendheid zal leiden.

De schattingen uit het onderzoek zijn dat er op dit moment ongeveer twee miljard mensen bijziend zijn en een bril nodig hebben. De verwachting is dat dit aantal in 220 2,6 miljard is en in 2050 4,8 miljard.

In een interview met de Australische Huffington Post, waarschuwt een van de onderzoekers van het onderzoek zelfs voor een wereldwijde gezondheidscrisis. Niet alleen zal de helft van de wereldbevolking bijziend worden, een deel van hen loopt ook nog het risico blind te worden.

Is er iets aan te doen? Jazeker. Bijziendheid is volgens de onderzoekers op relatief eenvoudige manier te voorkomen en bestrijden:

Het best wat je kunt doen om bijziendheid tegen te gaan, is kinderen tijdens het opgroeien twee uur of langer per dag buiten te laten zijn. Er is bewijs dat dat helpt omdat je dan veel in de verte moet kijken, maar er zijn ook aanwijzingen dat het positieve effecten heeft op je netvlies. Er komen in ieder geval steeds meer aanwijzingen van over de hele wereld waaruit we kunnen concluderen dat een paar uur buiten zijn goed is voor de conditie van je zicht. Je kunt uren achter de computer zitten en naar schermpjes staren, als je maar twee uur per dag buiten komt.

CC foto: Orbis Emea

Geef een reactie

Laatste reacties (15)