56

Hema biedt allochtone diabetespatiënte alsnog excuses aan

Haagse politie sloot allochtone diabetespatiënte op als 'junk', na lompe verwijdering door HEMA-beveiligers ... 'Excuses lijken niet oprecht'

Het heeft even geduurd maar de HEMA heeft alsnog excuses aangeboden aan het 17-jarige meisje dat onlangs onwel werd in een HEMA-vestiging, waarna ze zichzelf in een pashokje met insuline probeerde te injecteren. Daarbij verloor ze per ongeluk wat urine. De winkelbeveiligers trokken op dat moment het gordijn open. Ze beschuldigden haar van vandalisme en van drugsgebruik. Excuses van HEMA bleven uit, omdat het eerst het politieonderzoek wilde afwachten.


Updates onderaan

De verklaring van het bedrijf luidt nu:

Directievoorzitter Ronald van Zetten biedt namens HEMA excuses aan en aan alle diabetespatiënten die zich onbegrepen voelen door hun ziekte. HEMA wil mensen altijd respectvol behandelen en wij betreuren dat de indruk is ontstaan dat dit anders zou zijn.

Een woordvoerder van HEMA zegt te betreuren dat “er onbegrip is en dat mensen zich onbegrepen voelen”.

Een week geleden kreeg het meisje een acute aanval. Ze trok zichzelf terug in een pashokje om zichzelf in te injecteren met insuline. De beveiligers zagen haar aan voor een junk en schakelden de politie.

De agenten weigerden te geloven dat ze een diabetespatiënte is. Toen ze haar medicijnen liet zien zeiden ze: “Dat is vast een truc om eerder weg te mogen uit de cel. Dat doen veel allochtonen.

Omroep West laat weten:

Bij Omroep West zijn namens de HEMA bloemen bezorgd omdat het bedrijf de contactgegevens van het meisje niet heeft. Het 17-jarige meisje werd onlangs door beveiligers bij de HEMA aan de Grote Marktstraat in Den Haag voor een junk aangezien toen ze insuline bij zichzelf inspoot. Eerder stelde het bedrijf dat zij niet onjuist was behandeld.

Bij de bloemen zit een kaartje met daarop handgeschreven dezelfde tekst die het bedrijf eerder op zijn facebookpagina plaatste:’Directievoorzitter Ronald van Zetten biedt namens HEMA excuses aan en aan alle diabetespatiënten die zich onbegrepen voelen door hun ziekte’, luidde de verklaring van het bedrijf.

Update 18.00 uur:
De diabetespatiënte uit Den Haag is geenszins gecharmeerd door de excuses van HEMA, dat zegt ze tegen Hart van Nederland:

Ik heb het slappe excuus van de HEMA via de media vernomen. Ik zal goed moeten nadenken of ik dit excuus zal aanvaarden. Het excuus heeft er alle schijn van dat het niet gemeend is. Bij mij – en bij veel anderen – wordt het beeld gewekt dat dit excuus ten doel heeft om de media aandacht te beëindigen. Te meer dat HEMA in een aanvullend persbericht heeft aangegeven dat hetgeen wat ik naar voren heb gebracht (grotendeels) niet zou kloppen danwel dat ik het zou hebben aangedikt. Ik zal met mijn advocaat hierover moeten beraden.

Lees ook op Joop: Haagse politie stopt allochtone diabetespatiënte in cel als ‘junk’

Geef een reactie

Laatste reacties (56)