102

Hema doet Zwarte Piet in de ban

Update: HEMA probeert de schade te beperken ... Sinterklaasartikelen worden dit jaar nog aangepast ... Twitter reageert met hashtag #boycothema

Vanaf dit jaar zullen er nauwelijks nog Zwarte Pieten-figuren bij de Hema te vinden zijn. Dat meldt onder meer het Parool. De chocoladefiguren zijn er nog wel – de inkoop van dit jaar was al gedaan – maar ook die zullen volgend jaar hoogstwaarschijnlijk verdwijnen. Het Parool baseert zich op een uitgelekte e-mail van verkoopdirecteur Rob Heesen aan een HEMA-klant. Daarin staat dat
vrijwel geen enkele Zwarte Piet meer op de verpakking te zien zal zijn.

Update 16.45 uur
De HEMA is kennelijk geschrokken van de ophef over het uitlekken van de mail, want het bedrijf laat in een persbericht weten:

HEMA doet Piet niet in de ban. Er zijn nog steeds Pieten te vinden in het assortiment. We blijven de maatschappelijke discussie volgen en we respecteren de regelgeving die daaruit volgt. Voor 5 december is alles ingekocht en over volgend jaar kunnen we nog geen uitspraken doen.

Ook warenhuis De Bijenkorf zegt de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet op de voet te volgen, maar treft vooralsnog geen maatregelen. De bekende Zwarte Klimpieten zullen dit jaar gewoon in de grote hal te zien zijn. Wel geldt voor de toekomst dat de Pieten zullen worden opgetuigd ‘passend bij de trends’. Als dat regenboogpieten betreft, zou dat dus zomaar Regenboog Klimpiet kunnen betekenen.

Op Twitter reageren velen – zoals te verwachten – verbolgen vanwege het besluit van de Hema. Zo werd de hashtag #BoycotHema trending. Men spreekt zelfs van ‘verraad’.
De Hema opende in 2010 overigens een pop-up winkel in Londen, waarin het Zwarte Piet al anders had vormgegeven.

Geef een reactie

Laatste reacties (102)