50

HEMA: verhaal diabetespatiënte klopt niet

Berichtgeving zou op aantal punten onjuist zijn ... HEMA distantieert zich van 'de uitspraken zoals weergegeven'

HEMA heeft een verklaring afgegeven waarin zij zich distantiëren van de berichtgeving over het incident van gisteren, waarbij de Haagse politie een diabetespatiënte die in een pashokje van de HEMA zichzelf een insulineshot gaf, arresteerde en opsloot als was ze een drugsverslaafde. De 17-jarige patiënte voelde zich tijdens het winkelen onwel worden en begaf zich in een pashokje om insuline in haar bovenbeen te spuiten. Ze verloor daarbij per ongeluk wat urine. Winkelbeveiligers trokken op dat moment het gordijn op en beschuldigden haar van vandalisme en drugsgebruik. Naar uitleg werd niet geluisterd en de politie arriveerde.

Op de Facebookpagina van HEMA is te lezen:

Wij betreuren de gang van zaken rondom het voorval met mevrouw en de berichtgeving/dialoog daarover in de (social)media. Inmiddels heeft HEMA onderzoek gedaan naar de achterliggende feiten rondom de kwestie. Vanuit de feiten zoals wij die kennen is de berichtgeving vanuit de media op een aantal punten onjuist en zijn zaken uitvergroot. De beveiligingsbeambten hebben gehandeld naar de feitelijke situatie in de winkel op dat moment. HEMA wil mensen te allen tijde respectvol behandelen en wij vinden het heel vervelend dat de indruk is ontstaan dat dit anders zou zijn. Wij distantiëren ons dan ook van de uitspraken zoals weergegeven. Uit respect naar mevrouw toe, gaan wij in het openbaar niet in op de feiten. Wij nemen persoonlijk contact op met mevrouw om de kwestie te bespreken.

Het statement van HEMA verklaart niet de schandalige behandeling van het meisje door de Haagse politie. Omroep West meldt daarover:

Het meisje wordt vervolgens door agenten meegenomen naar het politiebureau. ‘Ik ben aangehouden voor winkelvernieling, door de urine’, zegt ze. ‘Ik zat vier uurtjes vast op het bureau Jan Hendrikstraat. Toen ik mijn medicijnen liet zien, zeiden ze: Dat is vast een truc om eerder weg te mogen uit de cel. Dat doen veel allochtonen.’ Ze krijgt van de HEMA ook een boete van 50 euro wegens ‘vernieling’. Het zou gaan om schoonmaakkosten. Ze vindt dat absurd: ‘Mijn vriendin heeft alles schoongemaakt met haar eigen handen.’ Een dag na het incident is Yosra naar het Westeinde ziekenhuis geweest voor een doktersverklaring. De arts maakt melding van hematomen (bloeduitstortingen) en zwellingen op beide bovenarmen.

Het PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie inmiddels ter verantwoording geroepen om het incident. De VVD-bewindsvoerder moet dinsdag tijdens het vragenuurtje naar de Kamer komen om aan Marcouch uit te leggen waarom de zaak zo geëscaleerd is. Marcouch heeft vragen over de kwaliteit van de beveiligers en vindt het onprofessioneel dat het meisje door agenten werd aangesproken op haar allochtone afkomst.

Lees ook op Joop: Haagse politie stopt allochtone diabetespatiënte in cel als ‘junk’

Geef een reactie

Laatste reacties (50)