26

Hemel veel blauwer, met dank aan de coronacrisis

De hemel is dit voorjaar uitzonderlijk blauw, meldt het KNMI. De ‘blauwste dag’ was 22 maart, gevolgd door 31 maart. Het meteorologisch instituut legt uit dat de blauwheid wordt veroorzaakt door schonere luchten en een vermindering van het vliegverkeer. De wetenschappers van het KNMI hebben een nieuwe, experimentele methode ontwikkeld om de blauwheid te meten.

Het KNMI meet sinds 2005 in Cabauw (20 kilometer ten zuidwesten van De Bilt) de zonnestraling in het kader van het wereldwijde Baseline Surface Radiation Network (BSRN). In Cabauw worden ook frequent beelden van de hemel gemaakt met een sky imager (een naar boven gerichte camera met een fish eye lens).

De blauwheid wordt veroorzaakt door de zogeheten Rayleighverstrooiing, een door de gelijknamige Nobelprijswinnaar beschreven verschijnsel. Op basis daarvan heeft het KNMI een soort blauwheidsgraad ontwikkeld, die gemeten en berekend kan worden.

Kijken we alleen naar de voorjaarsmaanden maart en april dan blijkt 22 maart van dit jaar de ranglijst aan te voeren. Bovendien staat 31 maart op de tweede plaats en komen 23 en 25 maart en 4, 11, 19, 20, 21 en 22 april allemaal in de top 20 voor. We kunnen dus concluderen dat de huidige voorjaarsperiode, in het licht van de laatste 15 jaar, zeer veel dagen met uitzonderlijk blauwe luchten kent.

Dat de hemel zo tropisch blauw oogt, is niet aan alleen het weer te wijten maar komt vooral door het gebrek aan luchtvervuiling. Het instituut constateert ook dat het aantal blauwe dagen de laatste jaren is toegenomen en gaat de oorzaak daarvan nog onderzoeken.

cc-foto: Erik de Haan

Geef een reactie

Laatste reacties (26)