57

Henk Bleker is ‘grootste Viezerik’

'Nederland zal nog jaren de bittere vruchten van Bleker oogsten' ... Bleker schrijft geschiedenis als de eerste winnaar van de Vieze50-verkiezing van Nederland

Henk Bleker is in de Vroege Vogels-uitzending van 7 oktober uitgeroepen tot winnaar van de Vieze50-verkiezingen. Online stemmers beschouwen de demissionair staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie als de grootste tegenkracht van verduurzaming in 2012. Bleker schrijft geschiedenis als de eerste winnaar van de Vieze50-verkiezing van Nederland.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen werd tweede. De jury van de Vieze50-verkiezing nomineerde president-directeur van Shell Dick Benschop voor de eerste plaats, het stemmerspubliek zette hem op plek drie.

Greenpeace, Joop.nl, VARA’s Vroege Vogels en WISE organiseerden in september de online verkiezing onder de vijftig meest vervuilende politici, belangenbehartigers en topmannen van Nederland. Een jury bestaande uit deskundigen van Greenpeace, Wise, Vroege Vogels, wetenschap, advocatuur en bankenonderzoekers selecteerde een kandidatenlijst van vijftig vervuilers. Mensen konden afgelopen weken hun stem geven aan de kandidaten die volgens hen de grootste viezeriken zijn.

Staatssecretaris Henk Bleker was al kampioen natuurvernietiging en spreekbuis van de bio-industrie. Nu wordt hij opnieuw door natuurbeschermers in de schijnwerpers gezet. Hij heeft de trofee met enigszins gespeelde tegenzin aangenomen uit handen van de organisatoren van de Vieze50. ‘Bleker verspeelde in recordtijd grote delen van zorgvuldig beheerde Nederlandse natuur en verkwanselde dierenwelzijn aan de belangen van de bio-industrie. Nederland zal nog jaren de bittere vruchten van Bleker oogsten’, stelt campagnedirecteur Joris Thijssen van Greenpeace. ‘Bleker vindt minder natuur pure winst.’

De Vieze50 is een knipoog naar de Duurzame Top100, waartoe Trouw komende week de koplopers van duurzaamheid publiceert. ‘De honderd meest duurzame Nederlanders maken ons land samen schoner, stiller, gezonder en mooier en verdienen daar geld mee’, stelt Peer de Rijk ‘De vervuilers uit politiek en bedrijfsleven kosten de gemeenschap geld. Ze hebben een stevig duwtje in de goeie richting nodig.’

Juryrapporten zijn te bekijken op de website vieze50.nl, bezoekers kunnen nog enige tijd kandidaten nomineren voor de volgende Vieze50. Als kandidaat voor 2013 werden onder meer genoemd Mark Rutte, vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner en een wethouder uit Leeuwarden die over fietsers foetert.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (57)