118

Henk Kamp en Wouter Bos moeten formatie leiden

Conclusie verkenningsrapport: zo snel mogelijk een nieuw kabinet met VVD en PvdA

Verkenner Henk Kamp wil zo snel mogelijk een kabinet vormen met PvdA en VVD, dat schrijft hij in zijn verkenningsrapport. Volgens Kamp willen de VVD en de PvdA dat er twee informateurs worden benoemd. Zowel Kamp als Wouter Bos zijn beschikbaar als informateurs.


De VVD schoof Kamp naar voren; de PvdA oud-partijleider Wouter Bos. 

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de verkiezingsuitslag en het rapport van Kamp. De Kamer zal dan ook over de benoeming van de informateurs moeten beslissen. Kamp is bij dat debat aanwezig om toelichting te geven op de verkenning.

Uit het verslag van Kamp blijkt dat Rutte en Samsom beide vinden dat VVD en PvdA de kern moeten vormen van een nieuw kabinet. Samsom voegde daar de eis aan toe dat als er meerdere partijen betrokken zouden worden, de SP daar deel van zou uitmaken. Rutte heeft eerder gezegd geen steun te willen geven aan een linkse coalitie met de PvdA en de SP.

De twee partijen hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer, maar dat is volgens Rutte en Samsom niet nodig, zo blijkt uit het rapport van Kamp. De voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, beaamde dit standpunt vanmorgen in een gesprek met Kamp.

Volkskrant: Kamp wil met Wouter Bos formatie leiden

Verkenningsrapport Henk Kamp

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (118)