83

Henk Kamp: vluchtelingen zijn niet goed voor economie

Ook noemt de minister de 'sobere' VVD-plannen 'constructief'

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) stelde zondagmiddag in Buitenhof dat vluchtelingen slecht zijn voor de Nederlandse economie. Ook noemt hij de plannen van de VVD om de voorzieningen voor de vluchtelingen te versoberen ‘constructief’.

Volgens de minister zou het moeilijker zijn voor de vluchtelingen om te integreren.

Als je mensen van buiten krijgt die in een hele andere omgeving zijn opgegroeid, die een andere cultuur hebben, die een andere opleiding hebben, andere diploma’s – als ze die hebben – en je komt dan In Nederland terecht, denk ik dat er heel veel bij komt om ze te betrekken en te integreren. Dus ik zie het niet als iets wat nou goed is voor de economie.

De VVD’er spreekt ook voor Duitsland en bondskanselier Merkel door te stellen dat ze inmiddels ook ingezien zouden hebben dat vluchtelingen niet goed zijn voor de economie. De houding van Merkel noemt hij ‘te waarderen’ maar lastig ‘als je de eigen samenleving ermee ontregelt’. 

Ze krijgen daar zeer grote aantallen. Een miljoen. Er wordt gesproken over anderhalf miljoen in een jaar tijd. Het moet allemaal maar opgevangen worden. En je moet er maar voor zorgen als ze er eenmaal zijn en mogen blijven dat ze echt volwaardig meedoen.

Daarbij noemt Kamp het VVD-voorstel  ‘constructief’. De partij stelt voor om huisvesting en zorg voor vluchtelingen te versoberen om Nederland zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Attje Kuiken, de PvdA woordvoerder is minder over het plan te spreken. Zij noemde het voorstel  ‘een strategie van ontmoediging via ongelijke behandeling’. Ondanks de weerstand vanuit de coalitiepartij blijft de VVD vertrouwen hebben in het voorstel. In de uitzending van WNL van zondagochtend vertelt fractieleider Halbe Zijlstra dat hij het allemaal best rooskleuring inziet. Ook noemt hij het plan om vluchtelingen beter op te vangen in de regio als voorbeeld. 

(…) Wij hebben een insteek en zij hebben een insteek en ik denk dat we ook nu weer tot mekaar zullen komen. Wij hebben afgelopen tijd alle grote problemen die er zijn samen opgelost. Een half jaar geleden hadden wij een plan en daar riep de PvdA onaanvaardbaar over. Dat is inmiddels regeringsbeleid. Dus ik denk dat we ook hier uit gaan komen.

Kamp benadrukt in de uitzending nog alle vertrouwen te hebben dat de energiedoelen behaald zullen worden. Deze week werd bekend gemaakt dat het kabinet de 16 procent duurzame energie in 2023 niet zou redden. Dat meldde NOS op basis van bronnen uit de Nationale Energieverkenning 2015. Tijdens de wekelijkse ministerraad gaf de minister een toelichting op de Nationale Energieverkenning (NEV).

De doelstelling van 16 procent duurzame energie in 2023 gaan we halen. Voor de 14 procent moeten we wat extra voor doen en dat ga ik ook doen”, aldus Kamp.

Bekijk de uitzending hier

Geef een reactie

Laatste reacties (83)