Laatste update 19:40
50

OM vervolgt Henk Kamp (VVD) niet in omkoopschandaal, ondanks bewijs

Bij de aanbesteding van politie- en defensie auto’s is er mogelijk sprake geweest van een omkoopschandaal. Er zijn zelfs aanwijzingen voor mogelijk strafbaar handelen door oud-minister Henk Kamp (VVD). Het Openbaar Ministerie heeft er echter voor gekozen deze aanwijzingen niet te onderzoeken. Dat onthult Nieuwsuur dinsdag. Saillant is dat tegen lagere ambtenaren, voor vergelijkbare handelingen in deze zaak, wél een strafrechtelijke vervolging is ingesteld. Bovendien zijn er medewerkers van Defensie ontslagen. Kamp is de zoveelste VVD’er die nu in opspraak komt vanwege mogelijk frauduleuze praktijken.

Over twee weken komt onder meer de drie jaar geleden ontslagen defensieambtenaar Gerard Lensvelt voor. Samen met vijf anderen moet hij zich voor de rechter verdedigen. De aanklacht: corruptie. Lensvelt kocht via een dealer van autobedrijf Pon een auto voor 35.000 euro en kreeg daar 236 euro korting op. Ook toenmalig minister Kamp (Defensie) kreeg van Pon veel privévoordeel, schrijft Nieuwsuur. Het OM heeft hem echter nooit gehoord als getuige, en al helemaal niet als verdachte aangesteld. Uit een interne mail van Pon blijkt dat Kamp in 2006 zijn privéauto, die hij in Duitsland heeft aangeschaft, bij Pon liet apk-keuren. Bij die apk-keuring, die Kamp wel netjes betaalde, kreeg de toenmalige minister twee navigatie-cd’s ter waarde van 250,42 euro cadeau. Michael Ruperti, advocaat van ambtenaar Lensvelt:

Dan is het natuurlijk heel opvallend dat mijn cliënt 236 euro wordt aangerekend, daarvoor ontslagen wordt en naar de strafrechter moet. Maar die 250 euro van Kamp, daar praat niemand over.

Het bonnetje waar de korting op verrekend is, had Kamp overigens netjes bewaard.

Nieuwsuur schrijft:

Autobedrijf Pon heeft tussen 2001 en 2012 ambtenaren gefêteerd om lucratieve opdrachten binnen te halen. De giften varieerden van gratis winterbanden en korting op onderhoud tot buitenlandse reizen.

Het leverde Pon contracten van zo’n half miljard euro op voor de wagenparken van politie en defensie. Het OM vervolgt daarvoor vier ambtenaren van defensie en twee politiemensen.

In 2016 kocht Pon strafvervolging af voor 12 miljoen euro. Ook de (toenmalige) medewerkers van Pon hoeven daarom niet voor te komen.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)