14

‘Henk Krol moet 2 ton subsidiegeld zélf terugbetalen’

Update: Krol weigert geld terug te betalen ... Overheid eist onjuist gebruikt subsidiegeld Gay Krant terug ... Kas van stichting is leeg, stichting stelt Krol persoonlijk aansprakelijk: gebruikte stichting als pinautomaat

Henk Krol, oud-voorman van 50Plus, moet als het aan de Stichting Vrienden van de Gaykrant (SVGK) ligt zelf met de ruim twee ton, de onjuist gebruikte subsidiegeld die het Rijk terugeist, over de brug komen. Dat meldt het AD. De stichting is failliet en dus moet het uit zijn eigen zak komen. Bovendien, zo stelt de stichting, was het Krol die de stichting als pinautomaat gebruikte en het toegekende subsidiegeld verkeerd heeft gebruikt.

Het ministerie van Onderwijs onderzocht of de 300.000 euro subsidie die de stichting tussen 2008 en 2011 ontving verantwoord is besteed en oordeelt nu dat dat niet het geval was. In de tijd dat Krol nog voorzitter was van de stichting 206.833 euro is voor andere doelen gebruikt. Krol zou het geld niet hebben gebruikt om een digitale ontmoetingsplek voor homoseksuele jongeren op te zetten, maar om rekeningen van zijn eigen bedrijven te betalen.

Krol neemt hier overigens niet de verantwoordelijkheid voor; die heeft hij bij de stichting gelegd, maar het stichtingsbestuur heeft hem in juli persoonlijk aansprakelijk gesteld. Het AD schrijft hierover:

Het huidige bestuur van SVGK, waar geen euro meer in kas zit, heeft Krol afgelopen juli persoonlijk aansprakelijk gesteld en gemaand de twee ton terug te betalen.  De politicus zou op eigen houtje subsidies hebben gebruikt om openstaande rekeningen van zijn bedrijven te betalen. De inmiddels failliete bv’s, waaronder seksshop GayTel, dreven voor het bankroet op belastinggeld, stelde ook de curator.

Krol’s raadsman zegt in het AD dat de stichting aan zet is en moet aantonen dat Krol fout heeft gehandeld: “Voorhands is geen flard van bewijs geleverd.” Of het van een rechtszaak zal komen, moet nog blijken. De stichting heeft geen cent meer in kas.

Het subsidiegeld moet binnen twee maanden terug worden betaald.

Update 13.00
Krol houdt vooralsnog vol dat de subsidie wel degelijk goed is besteed. Ook verwerpt hij de beschuldiging van wanbestuur. Krol:

Er is van alles gedaan voor dat geld, en ambtenaren en de minister zaten daar toen op de voorste rij bij. De suggestie dat ik geld in eigen zak heb gestoken is volkomen onjuist. Er is geen onderzoek naar de bestedingen destijds gedaan.

Eerder verscheen op Joop: Krol gebruikte subsidies jongerenproject als pinautomaat

AD: Henk Krol moet 2 ton misbruikt geld teruggeven
NOS: Minister wil subsidie Gay Krant terug

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (14)