Laatste update 20:22
65

Henk Otten hangt vuile was Baudet buiten

Henk Otten, de voormalig tweede man en huidig Eerste Kamerlid voor Forum voor Democratie die gisteravond geroyeerd werd na een beschuldiging van fraude, is een waar media-offensief gestart. In een serie reacties en interviews slaat de senator hard terug naar de partij die hem er op hardandige wijze probeert uit te werken. Forum voor Democratie beschuldigt Otten van fraude met overheidssubsidies, maar zowel het ministerie van Binnenlandse Zaken als de accountant van Forum zelf zien daar geen enkele grond voor. Otten raakte gebrouilleerd met Baudet nadat hij in april in een interview met NRC kritiek uitte op de extreemrechtse koers van de partijleider.

Volgens Otten zijn ‘heel veel’ mensen binnen Forum voor Democratie het oneens met de koers van de partij. Hij verklaart aan Nieuwsuur:

Baudet en ik wilden vernieuwen. Alleen sloeg Baudet te veel rechtsaf. Ik heb me tot nu toe om wille van het partijbelang stilgehouden, maar dat is nu klaar. Hij behandelt mensen heel slecht. En let op mijn woorden: veel meer mensen zijn het zat, en voelen zich geschoffeerd. Mensen die zich heel hard hebben ingespannen om FvD hier te brengen. Iedereen moet maar naar zijn pijpen dansen. Het is een soort sektarische Thierry Baudet-fanclub geworden nu… Baudet doet nu of ik nooit een rol speelde, ik schreef zijn speeches, deed alles. Maar ineens ben ik niets meer. Dit kan echt niet. Ik laat mijn goede naam niet zo te grabbel gooien.

Tegen EenVandaag spreekt Otten de verwachting uit dat meer mensen zich zullen afsplitsen:

Ik denk dat na de uitslag van 20 maart het grote succes van Forum Baudet naar het hoofd is gaan stijgen. Dat hij toen de partij naar zijn eigen beeld wilde vormen en dat alle mensen die daar anders over dachten moesten verdwijnen. Er zijn meer mensen in de partij die heel ongelukkig zijn met de gang van zaken, dus ik sluit niet uit dat meer mensen zich afsplitsen in de toekomst, ook in de provincies en in de Eerste Kamer. Er zijn veel mensen en FvD-kiezers die eigenlijk de lijn-Otten kiezen. Voor die mensen wil ik me blijven inzetten. Voor verbetering van de koopkracht, voor politieke vernieuwing. Ik wil een brede, gedegen partij, waarbinnen discussie kan zijn.

Met name de ‘boreale’ fratsen en het seksisme wat Baudet tentoonspreidt zouden daarbij een rol spelen:

Kijk wat al die fratsen en uitspraken van Baudet ons hebben opgeleverd in de provincies: behalve in Limburg doen we nergens mee. Toen we de verkiezingen in maart wonnen, zijn we precies twee uur lang leading geweest, prachtig was dat. Maar toen begon Baudet aan zijn speech, met al de agressieve zinnen en woorden. Veel mensen zijn toen al afgehaakt. Mensen zijn geschrokken van de koers van Baudet. Dat boreale gepraat en die rare opmerkingen over vrouwen zijn meer mensen zat. Bij de Europese verkiezingen erna zag je dat al. Maar hij wil niet luisteren dat we het anders moeten doen.

Tegen NRC hekelt Otten vooral de manier waarop de partij met haar mensen omgaat. NRC schrijft:

“Dit is een partij die zijn eigen leden schofterig behandelt”, is de conclusie van Otten. Hij doelt op zichzelf, maar ook op Baljeu, die al in mei door het partijbestuur werd geroyeerd en in de Volkskrant sprak van „de Otten-behandeling” waarmee hij was afgedankt. Hij denkt aan Jeroen de Vries, die nog voor FVD in de Eerste Kamer zetelt, maar zijn functie als persvoorlichter onlangs in stilte kwijtraakte… En er zijn er meer binnen Forum, meent Otten, die klaar zijn met de partijkoers onder Baudet. „Wat hieronder zit, is de scheiding tussen de borealen en de realo’s.”

Ook voor het AD had Otten een sappige quote paraat:

Otten zegt bovendien dat Baudet een vakantie in Thailand in 2018 met geld van het partij betaalde. ‘Drie- vier duizend euro’, omdat ‘hij even met een vriend weg was’. ,,Ik zag ineens hotels in Thailand op de partijrekening. Daar kwam ik achter. Hij zei ‘oh ja, dan zal ik wel de verkeerde creditcard hebben gebruikt’. Nou, goed, dan lossen we dat op. Dat heb ik toch ook niet meteen op het internet geslingerd als een schandaal…”

Forum voor Democratie laat het er ondertussen niet bij zitten en heeft inmiddels het ‘onderzoeksrapport‘ (pdf) gepubliceerd. Daarin staat onder meer dat Otten partijgeld zou hebben overgemaakt aan zijn minnares:

Op 15 januari 2019 heeft een betaling plaatsgevonden aan een besloten vennootschap, waarvan een minnares van dhr. Otten de directeur/eigenaar en enige werknemer is. Onderbouwing van deze betaling ontbreekt.

Thierry Baudet wil vanavond geen inhoudelijke reactie geven aan de NOS op de aangifte van smaad tegen het partijbestuur door Henk Otten. Noch wil hij uitspraken doen over de zetel in de Eerste Kamer, die Otten zegt te willen behouden: “Het is niet aan ons om een nadere verklaring te geven.”

Theo Hiddema laat desgevraagd weten:

Dit is kut. We zijn – met Henk – begonnen als een band of brothers. Ik laat me niet uit over de verdenkingen. Laat Henk zich daar nu eerst zelf over uitspreken.

Cc-foto: Mark Crossfield

Geef een reactie

Laatste reacties (65)