Laatste update 16:57
99

Hennis: kalifaatkinderen moeten terug naar Nederland

Jeanine Hennis, speciaal vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Irak, vindt dat de kinderen van Nederlandse IS-strijders zo snel mogelijk terug moeten naar Nederland. Dat zei zij in het BNNVARA-programma De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Volgens de oud-minister van Defensie is het risico groot dat de kinderen in de voetsporen van hun ouders treden en zo een gevaar voor Europese landen gaan vormen. “Eigenlijk zijn we bezig met het creëren van een situatie waarvan we niet zouden moeten willen wegkijken”, aldus Hennis die uitlegt dat het gevaar kan worden voorkomen door de kinderen weg te halen uit de vluchtelingenkampen waarin zij nu verblijven en over te brengen naar het eigen land. Ze benadrukt dat haar advies niet alleen voor Nederland geldt.

Het Nederlandse kabinet staat vooralsnog op het standpunt dat kinderen van IS-strijders in de kampen moeten blijven, en streeft naar berechting van hun ouders ter plekke. Volgens Hennis kun je de kinderen niet op één hoop gooien met hun vaders en moeders. “Die kinderen hoeven helemaal niet berecht te worden”.

Hennis vertelde verder dat zij heeft bijgetekend als VN-vertegenwoordiger waarvoor het mandaat in december zou aflopen. Het betekent dat zij nog een jaar in Irak blijft.

cc-foto: Alde

Geef een reactie

Laatste reacties (99)