40

Hennis ontkent opnieuw prijsafspraak JSF

NOS: Minister in de problemen ... 'Amerikaanse defensieminister beloofde vaste prijs' 

Minister Jeanine Hennis (VVD) van Defensie heeft de Kamer verkeerd voorgelicht door een prijsafspraak met de VS voor aanschaf van de peperdure JSF-toestellen te verzwijgen. Dat beweert de NOS op basis van anonieme bronnen. De minister ontkent.


De NOS meldt:

Hennis sprak maanden geleden met de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel over de kostenraming van Nederland voor de aanschaf van de JSF. Die is bij benadering 4,5 miljard euro voor 37 toestellen. Hagel zou haar persoonlijk hebben gerustgesteld dat Nederland zich geen zorgen hoeft te maken dat de aanschaf meer gaat kosten. Volgens bronnen heeft Hennis dit opgevat als een garantie.

Op 13 november ontkende Hennis het bestaan van die afspraak, toen D66-Kamerlid en oud-marineofficier Wassila Hachchi daar naar informeerde (zie video). Dat leidde tot irritatie bij Hennis die besloot met de woorden:

Soms helpt het ook als de toon waarmee de vraag wordt gesteld, iets rustiger is. (…) Nu vraagt mevrouw Hachchi mij naar garanties die ik zou hebben gekregen van de Amerikanen of van de fabrikant. Ik heb geen garanties gekregen. Garanties zijn er niet in het leven. Dat zei ik net ook al.

Update 23:15

Hennis heeft in de Kamer toegegeven dat ze met Hagel heeft gesproken maar ontkent dat er een prijsafspraak is gemaakt, meldt de NOS. De Kamer was tot nu toe niet op de hoogte van dat gesprek:

Minister Hennis van Defensie geeft toe dat ze met haar Amerikaanse collega Hagel heeft gesproken over de haalbaarheid van het JSF-project en het bijbehorende budget. Het gesprek heeft een aantal maanden geleden plaatsgevonden. Maar de minister ontkent dat er in die gesprekken prijsgaranties zijn gegeven over de kosten van de JSF. “Van garanties is geen sprake, van gesprekken zeer zeker”, zei Hennis in de Tweede Kamer tijdens een debat over de F-35. De minister bevestigt dat de Amerikaanse Defensie-minister Hagel heeft gezegd dat de aannames over de kosten van de JSF reëel zijn. 

 cc-foto: European Union Naval Force Somalia Operation Atalanta 

Geef een reactie

Laatste reacties (40)