20

Hennis stuurt 200 militairen naar NAVO-flitsmacht

Interventiemacht is een reactie op agressieve gedrag Rusland ... Eerder werden er al 100 militairen aangekondigd

Minister Hennis van Defensie gaat 200 militairen aanstellen voor de nieuwe NAVO-flitsmacht. Ze zullen vanaf volgend jaar worden ingezet.

Het is goed dat wij er direct aan meedoen, zodat wij ook bij de vormgeving van die flitsmacht betrokken zijn”, zei Hennis in Wales.

Het gaat om de tweede flitsmacht die de NAVO wil oprichten. De eenheid van 4000 militairen moet binnen vijf dagen paraat staan om overal ter wereld inzetbaar te zijn. Het nieuwe interventieteam wordt waarschijnlijk gestationeerd in Oost-Europa. NAVO-topman Rasmussen zei eerder deze week dat de oprichting van het team een reactie is op ‘het agressieve gedrag van Rusland’ in Oekraïne. Maar de eenheid kan ook elders worden ingezet.

Op de NAVO-top in Wales die vandaag begonnen is, wordt een besluit verwacht over de oprichting van de tweede flitsmacht. Sommige lidstaten willen dat de flitsmacht sneller dan vijf dagen ter plaatse kan zijn. Volgens Hennis staat de eerste oefening van de Very High Readiness Joint Task Force al voor begin 2015 gepland in Oost-Europa.

NOS: 200 militairen voor NAVO-flitsmacht

Geef een reactie

Laatste reacties (20)