815

Hennis (VVD): einde aan vrije keuze hoofddoek

VVD-Kamerlid noemt artikel specifiek over vrijheid van godsdienst ‘in feite overbodig’

Jeanine Hennis wil een meer beschouwend debat over scheiding van kerk en staat. Ze wil de discussie over het dragen van religieuze symbolen waaronder de hoofddoek een nieuw leven inblazen. Stadhuismedewerkers mogen volgens haar geen hoofddoek dragen.

In een interview in De Pers zegt ze: “Alle religies zijn daarbij voor mij gelijk. Universiteiten, scholen, ook daarover zou ik in alle rust het debat willen voeren.” Ze vindt dat het debat over de scheiding van kerk en staat wordt bemoeilijkt door christelijke partijen. “Die beschouwen dat gelijk als een aantasting van de vrijheid van godsdienst.”

Hennis snapt de hysterie niet over de vrijheid van godsdienst. “De vrijheid van godsdienst is in zo veel andere artikelen geregeld: de vrijheid van vergadering, de vrijheid van meningsuiting. In feite is het artikel waarin die vrijheid van godsdienst is vervat overbodig.”

Update:

Het CDA heeft kritiek geuit op de plannen van Hennis. Volgens CDA-Kamerlid Mirjam Sterk gaan de plannen van de VVD-er ‘regelrecht in tegen een fundamenteel recht’. “Welk probleem wil de VVD hiermee oplossen? Dit plan werkt de emancipatie van vrouwen juist tegen. Je loopt het risico dat ze ander werk moeten zoeken. Dit kabinet wil mensen juist aan het werk hebben”, reageert Sterk. “Vrijheid om te geloven wat je wil, is zo’n fundamenteel recht in beschaafde landen. Ik snap niet hoe een liberaal dat overbodig kan zien.”

Ook andere partijen hebben met forse kritiek gereageerd op de plannen van Hennis. ChristenUnie-leider André Rouvoet twitterde: “Weer een liberaal die de godsdienstvrijheid overbodig noemt. Blijft kennelijk lastig, de vrijheid van anderen verdedigen.”

D66 Kamerlid Gerard Schouw spreekt over ‘hoofddoekhobbyisme’ en vraagt zich af wanneer de VVD nou eindelijk eens gaat regeren, schrijft de Volkskrant.

Lees meer bij de Pers: Interview: ‘Doe niet zo hysterisch’

Geef een reactie

Laatste reacties (815)