22

Hennis wil schade ‘vliegende Fyra’ op fabrikant verhalen

Ministerie van Defensie kocht helikopters voor de marine die niet tegen zeelucht kunnen

Minister Hennis (Defensie) gaat proberen de schade van de problemen met de NH90-helikopters te verhalen op de fabrikant. Daartoe heeft de Tweede Kamer haar opgeroepen. De minister moet alles op alles zetten om de kosten, die verband houden met mankementen aan de helikopters, terug te krijgen. Defensie heeft in totaal 20 helikopters besteld, waarvan er dertien al in gebruik zijn. De helikopters, bedoeld voor de marine, kunnen onder meer niet tegen zeelucht.


De minister zegt dat ze goede hoop heeft dat de fabrikant de kosten van de aanpassingen zal betalen, maar het is volgens haar nog maar de vraag of de fabrikant ook zal opdraaien voor de extra kosten die Defensie nu maakt om andere toestellen in te zetten. Juridisch zou dat ingewikkeld liggen.

Eerder werd al bekend dat het ministerie heeft besloten de laatste zeven helikopters niet af te nemen, vanwege allerlei mankementen. In totaal zouden er ongeveer 100 tekortkomingen zijn, variërend van slijtage tot corrosie.

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat het niet gevaarlijk is om met de helikopters te vliegen, maar dat de slijtage sneller gaat en de onderhoudsbeurten langer duren. Ze worden onder meer gebruikt bij de anti-piraterijmissie voor de kust van Somalië en het Caribisch gebied.

In de Tweede Kamer is de helikopter inmiddels al omgedoopt tot ‘vliegende Fyra’.

NOS: Kamer: schade NH90 verhalen

cc-foto: Side78

Geef een reactie

Laatste reacties (22)