Laatste update 12:21
25

Henriëtte Prast verlaat D66 en Eerste Kamer vanwege jachtstandpunt

Henriëtte Prast die namens D66 in de Eerste Kamer zit, stapt per direct uit de partij en stelt haar zetel ter beschikking omdat ze het niet eens is met de partijstandpunten met betrekking tot dierenwelzijn. Dat meldt de Volkskrant.

Directe aanleiding voor haar vertrek is de motie om het verbod op plezierjacht uit te breiden met haas, konijn, wilde eend, fazant en houtduif, waarmee er niet langer vrij bejaagbare dieren zouden zijn in Nederland. Die motie werd in december met een kleine meerderheid verworpen en Prast was in haar fractie de enige die voor een verbod stemde. De Eerste Kamer-fracties van PvdA, GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en PVV stemden wel voor.

Prast bedong bij haar aantreden in 2015 dat ze bij stemmingen over dierenwelzijn een vrije keuze zou mogen maken en stemde de afgelopen jaren een aantal keer afwijkend van het partijstandpunt op dat onderwerp. Ze betreurt dat ze de partij sindsdien niet heeft kunnen overtuigen om meer diervriendelijke politiek te bedrijven:

Ik had gehoopt de partij tot andere inzichten te kunnen brengen. In veel opzichten is D66 de partij die bij me past. Ik werd lid vanwege de opvattingen over pensioenen en het lhbti-beleid. Op het gebied van dierenwelzijn heb ik het stemgedrag geleidelijk ten kwade zien veranderen. In 2012 stond een verbod op de plezierjacht nog in het verkiezingsprogramma. Na de stemming over de plezierjacht groeide het gevoel: daar wil ik niet meer bij horen.

Cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (25)