21

Herder Chris heeft schaapjes op het droge

400 Schoonebeecker schapen gered van het slachthuis dankzij spontane financiële steun aan herder

De schapen van herder Chris Griswin zijn gered van het slachthuis. Griswin heeft de afgelopen dagen spontaan financiële steun gekregen, zodat hij weer voer kan kopen voor zijn 400 Schoonebeecker schapen , zo meldt de Volkskrant. Herder Chris gaat volgende week dinsdag met onder andere Natuurmonumenten praten over een structurele oplossing voor zijn rondtrekkende kudde.

Griswin kondigde dinsdag aan dat hij failliet was. Omdat Natuurmonumenten hem, naar eigen zeggen, een grote klus ‘door de neus’ heeft geboord, moet hij zijn 400 schapen naar de slacht brengen.

Tegen RTL Nieuws vertelt Grinwis dat Natuurmonumenten een groot bedrijf heeft ingeschakeld dat in het vervolg schapen zal leveren voor de Veluwse heidevelden. Deze schapen worden vervolgens op een stukje hei in een omrasterd gebied neergezet. Wanneer die plek kaal gegeten is, worden de dieren weer opgehaald en op een nieuwe plek uitgezet.

Natuurmonumenten beweert dat Grinwis te duur is omdat hij ervoor kiest op een traditionele manier zijn schapen te hoeden. “Het kan moderner en voordeliger”, zei een woordvoerster.

Met Grinwis zijn er nog maar zo’n 15 schapenherders in Nederland die met kuddes rondtrekken. Ze hebben allemaal moeite om rond te komen omdat natuurbeheerders steeds meer op de kosten gaan letten. Samen met andere natuurbeheerders en overheden wil Natuurmonumenten nu een “herdersplan” maken, waarin wordt aangegeven voor hoeveel rondtrekkende kuddes er plaats is in Nederland, en wie dat moet gaan betalen. Natuurmonumenten kreeg tientallen opzeggingen nadat bekend werd dat een Veluwse herder failliet gaat nu de organisatie kieat voor een goedkopere manier van kuddebeheer.

Volkskrant: Veluwse schaapskudde van slachthuis gered

Eerder op Joop: Natuurmonumenten stuurt 400 gelukkige schapen naar de slacht

Geef een reactie

Laatste reacties (21)