20

‘Herfstakkoord leidt tot hoger begrotingstekort’

CPB berekent: begrotingstekort loopt in 2014 op met 700 miljoen euro 

Het overheidstekort zal in 2014 oplopen met 700 miljoen euro. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft berekend dat, door het begrotingsakkoord dat het kabinet met D66, ChristenUnie en SGP heeft gesloten, het begrotingstekort in de jaren 2015 tot 2017 ook nog eens zal verslechteren met 600 miljoen euro.

Woensdag heeft het CPB de berekeningen doorgestuurd aan de Tweede Kamer. Die vergadert over het nieuw gesloten begrotingsakkoord. Het betreft voorlopige cijfers, de definitieve doorrekening wordt donderdag verwacht.

Vraagtekens
Het CPB heeft een aantal vraagtekens bij het nieuwe begrotingsakkoord. De opbrengst van een eenmalige belastingverlaging om geld in de economie te pompen, noemt het bijvoorbeeld ‘onzeker’. Het kabinet gaat ervan uit dat deze belastingverlaging de schatkist zo’n 1 miljard euro zal opleveren, maar dat moet nog maar blijken.

Het CPB schrijft:

Het pakket buigt 0,2 mld euro om in 201 4 , met name op de sociale zekerheid . Daarnaast wordt 0, 4 mld euro uitgetrokken voor extra collectieve uitgaven, met name aan onderwijs en sociale zekerheid . De EMU – relevante lasten voor bedrijven en gezinnen worden verlicht met 0, 5 mld euro in 201 4 . De last en op inkomen en arbeid worden verlaagd, terwijl de lasten op milieu en vermogen en winst worden verhoogd. Als gevolg verslechtert het EMU – saldo in 2013 en 201 4 ex ante met 0,7 mld euro. In de jaren 2015 – 2017 verslechtert het EMU – saldo ex ante met 0,6 mld euro.

Lees hier het CPB-rapport
Lees ook op Joop: Op het matje: Kamer debatteert over herfstakkoord

cc-foto: Ellie LoNardo

Geef een reactie

Laatste reacties (20)