18

Herintroduceren bedreigde diersoorten gaat flink mis

Hoogleraar natuurbeheer in ZEMBLA: Richtlijnen worden niet opgevolgd … Faunabescherming: het is wetenschappelijk onverantwoord en illegaal

Vergunningen voor het opnieuw uitzetten van uitstervende diersoorten worden niet volgens de regels verstrekt. De herintroductie van dieren als de otter, de korhoen, de korenwolf en de Limburgse hamster, gaat daardoor flink mis.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

In ZEMBLA zegt professor F. Berendse, hoogleraar Natuurbeheer aan de Universiteit Wageningen, dat Nederland zich niet aan de richtlijnen houdt van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN). In 2008 heeft minister Verburg van Landbouw die richtlijnen erkend als de basis voor het Nederlandse herintroductiebeleid van uitgestorven diersoorten, maar in de praktijk komt daar niets van terecht.

Berendse:

Er zijn hele duidelijke richtlijnen door de IUCN gegeven. De Nederlandse regering heeft ook besloten om in haar beleid in haar vergunningverlening die richtlijnen te volgen. De belangrijkste richtlijn is natuurlijk dat bekend moet zijn waarom een bepaalde soort uit een bepaald gebied verdwenen is. Ook moeten de factoren die hebben geleid tot het uitsterven van de soort zijn weggenomen. In de praktijk gebeurt dat lang niet altijd.”

De herintroductie van de otter is volgens Berendse mislukt vanwege de vergunningen die niet afgegeven hadden mogen worden. Autoverkeer is één van de belangrijkste oorzaken van het uitsterven van de otter. De populatie neemt nu mondjesmaat toe, maar aan de werkelijke doodsoorzaak wordt te weinig gedaan. “Als je otters blijft uitzetten om de hoge sterfte te compenseren, dan leg je de populatie aan het infuus. Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest.”

De Faunabescherming is evenmin te spreken over de herintroductiepraktijk. Voorzitter H. Niesen.

Het is wetenschappelijk buitengewoon onverantwoord en in feite gewoon illegaal. Het mag gewoon niet. Zeker als je zegt dat je je aan de regels houdt.” Daar voegt hij nog aan toe: “Er  wordt dierenleed mee veroorzaakt, want je kunt op je vingers natellen dat die beesten de pijp uitgaan. Die redden het niet. En als je dat van tevoren weet met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, dan hoor je zoiets niet te doen.”

Het Nationaal Park de Hoge Veluwe bekommerde zich de afgelopen jaren om de korhoen. De dieren worden inmiddels weer uitgezet, terwijl men er maar niet achterkomt wat precies te oorzaak van het uitsterven is. J.Leidekker, hoofd bedrijfsvoering van het Park, zegt in ZEMBLA in tegenspraak met de IUCN-richtlijnen juist voorstander te zijn van experimenten in de praktijk.
“Wij proberen heel veel en we leren van wat we proberen. Dus learning by doing, trial by error, dat doen we hier zeker.”

Met de herintroductie van de dieren is ook veel overheidsgeld gemoeid. In Limburg zijn inmiddels al miljoenen uitgetrokken om de korenwolf te redden. Voor de hamstervriendelijkheid van akkers trok de overheid bijvoorbeeld 10 miljoen euro subsidie uit, maar het is nog niet duidelijk of dat ook werkt.

ZEMBLA, ‘Dierentuin Nederland’, donderdag 7 februari om 21.10 uur bij de VARA op Nederland 2.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)