278

Herman Tjeenk Willink informateur

Update: reactie Halsema, Pechtold, Verhagen ... Vice-president Raad van State is lid van de PvdA

Zojuist is Herman Tjeenk Willink benoemd tot informateur. Zijn opdracht is Beatrix te informeren over wat de beste volgende stap is. Hij zal geen coalitievoorstel doen.

Dat meldt de NOS. Tjeenk Willink is sinds 1997 vice-president van de Raad van State. In 1987 werd Tjeenk Willink lid van de Eerste Kamer voor de Partij van de Arbeid. Daar viel hij vooral op toen hij tegen het Verdrag van Schengen stemde. Van 1991 tot 1997 was hij Eerste Kamervoorzitter. Tjeenk Willink speelde als informateur een belangrijke rol bij de vorming van het eerste kabinet-Kok in 1994.

Met de voordracht wijkt Beatrix af van het advies van Uri Rosenthal om twee informateurs te benoemen.

Femke Halsema reageerde op twitter positief op de bekendmaking:

Niet-politieke informateur is goed te begrijpen. Hij kan patstelling doorbreken en voorbereidingen voor echte onderhandelingen treffen.

Ook Alexander Pechtold is blij. Tegen De Pers zegt hij: 

Een logische keuze die past bij de patstelling waarin we ons bevinden. Tjeenk Willink staat boven de partijen, hij kan de patstelling doorbreken. Dit is bedoeld om de fractievoorzitters te dwingen het achterste van hun tong te laten zien. Dat geldt met name voor Mark Rutte die over paars-plus zei dat hij dat op dit moment niet zag zitten.

Maxim Verhagen:

Het is een man met een grote staat van dienst die boven de partijen staat en in staat geacht moet worden om dit complexe proces naar de inhoud te tillen.

Geef een reactie

Laatste reacties (278)