Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD koopt tijd om wonden Rutte te laten helen

  •  
06-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Slothoorzitting onderzoekscommissie Uitvoeringsorganisaties

© DEN HAAG - Herman Tjeenk Willink, Oud-senator en oud vice-voorzitter van de Raad van State, tijdens de slothoorzitting van de tijdelijke commissie die onderzoek doet naar het functioneren van

Herman Tjeenk Willink wordt informateur. Dat hebben de 17 fractievoorzitters in een overleg onder leiding van Kamervoorzitter Khadija Arib besloten. In een Kamerdebat zal de benoeming van Tjeenk Willink dinsdagmiddag worden bekrachtigd. De NOS meldt :
" In dat debat zal blijken welke partijen voor Tjeenk Willink zijn als informateur. Forum voor Democratie-leider Baudet en PVV-leider Wilders in ieder geval niet, zeiden ze na de bijeenkomst. Wilders zei verder dat hij een motie gaat indienen voor nieuwe verkiezingen."
De 79-jarige PvdA’er heeft ruime ervaring met kabinetsformaties. In 1972 was hij betrokken bij de vorming van het kabinet-Den Uyl. Hij was ook informateur bij de vorming van het laatste kabinet. Tjeenk Willink is oud-senator en oud vice-voorzitter van de Raad van State.
Update 22:40 uur In het debat in de Tweede Kamer stelde Rutte dat hij wil praten de verhouding tussen de Tweede Kamer en het kabinet, en over een andere bestuurscultuur. Hij wil af van de gewoonte om alle afspraken in vooroverleg af- en dicht te timmeren. Daarin vindt hij onder meer D66-leider Kaag aan zijn zijde. NRC constateert dat de verhouding tussen de twee partijleiders is opgeklaard. Voorlopig gaat het er vooral om de tijd alle wonden te laten helen, constateert de krant.
"Vooralsnog kopen de partijen tijd. Tijd die de VVD nodig heeft omdat in de drie weken die Tjeenk Willink heeft, voordat hij een eindverslag moet voorleggen aan de Kamer, de publieke opinie in het voordeel van Rutte kan kantelen. Tijd die het CDA nodig heeft om de interne crisis op te lossen en de banden met Pieter Omtzigt aan te halen. En óók tijd waarin het vertrouwen van linkse partijen hersteld kan worden. Want Rutte uitsluiten zoals de ChristenUnie, doen GroenLinks en de PvdA niet. Jesse Klaver en Lilianne Ploumen verwezen dinsdag steeds weer naar de motie van wantrouwen die ze eerder hadden gesteund, maar wilden niet zeggen of dat ook betekent dat ze definitief niet meer met Rutte in een kabinet kunnen."
De NOS inventariseert de stemming bij mogelijke coalitiepartijen en ziet Rutte IV aan het einde van een geitenpaadje liggen. Of die bestemming ook echt bereikt gaat worden moet de komende weken duidelijk worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.